Общите икономически щети от осемте най-значителни метеорологични и климатични бедствия

...
Общите икономически щети от осемте най-значителни метеорологични и климатични бедствия
Коментари Харесай

Щетите от климатичните бедствия в САЩ са 30 млрд. долара за първото полугодие

Общите стопански вреди от осемте най-значителни метеорологични и климатични бедствия от януари до юни 2021 година в Съединени американски щати възлизат на малко под 30 милиарда $. Всяко едно от тях е генерирало вреди за най-малко 1 милиарда $.

Това демонстрира отчет на Националните центрове за информация за околната среда NOAA, представен от БНР.

Така да вземем за пример зимната стихия и студената вълна през февруари, които потопиха в мрак част от щата Тексас по време на доста ниските температури, бяха най-скъпо струващите стихии в Съединени американски щати, достигайки 20 милиарда $, се показва в отчета.

Най-скъпо струващото първо полугодие в историята на Съединени американски щати е за 43 милиарда щатски $. То беше записано през 2011 година, когато имаше редица огнища на торнадо и огромни наводнения по басейните на реките Мисисипи и Мисури, показва Адам Смит, прибавен климатолог в Националните центрове за информация за околната среда.

" Втората половина на годината постоянно е по-скъпо струваща от първата половина, защото Съединени американски щати изпитват въздействия от урагани, суша и горски пожари, както се следи през последните години “, уточни Смит пред организация MarketWatch.

През последните четири десетилетия цената на най-въздействащите бедствия надвишава 1,95 трилиона $, показва Адам Смит.

Тази сума обаче не включва косвени и непазарни разноски, като естествени загуби на капитал, разноски, свързани със опазването на здравето по отношение на въздействието и възобновяване от злополучие, или разноските надолу по веригата, като да вземем за пример за веригите за доставка, сподели още той.

" Комбинираните суши и горещини на Запад бързо изсушават растителността в тази част на Съединени американски щати, въздействайки върху селското стопанство и допринасяйки за нараствания капацитет и тежест на горските пожари ", сподели Смит.

" В допълнение, икономическото влияние на горските пожари надолу по веригата, непрекъснатият пушек и неприятното качество на въздуха както върху естествения капитал, по този начин и върху подвластните стопански браншове евентуално е доста ", уточни още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР