Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва

...
Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва
Коментари Харесай

Предупреждение: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Общинското опазване на здравето е пред финансов колапс и Столична община би трябвало да подсигурява заплащането на личния състав в лечебните заведения. Това съобщи заместник-председателят на СОС, на групата на социалистите в СОС и на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика Милка Христова.
След оповестеното изключително състояние и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, прекъсването на плановите интервенции, нуждата от обществена изолираност, включително и на хората с хронични болести пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял съвсем до 80%. Това обрича общинските лечебни заведения и ДКЦ на банкрут, прецизира тя.
" В резултат на наложената надълбоко неправилна здравна политика от 2000 година, лечебните заведения действат като търговски сдружения, изясни Милка Христова. - В този смисъл техните доходи се образуват съвсем напълно от НЗОК, като се заплаща единствено при осъществена активност, на правилото " парите следват пациента ". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения въобще не са обезпечени.
Същевременно лекарите и медицинските сестри би трябвало да обезпечават досегаемост и да подсигуряват здравната услуга, което постанова да са разполагаем в кабинетите си, без значение дали има пациенти или не. Създава се действителна обстановка, при която огромна част от общинските лечебни заведения и ДКЦ ще бъдат във финансова неспособност да изплатят заплатите на лекарите и на медицинските сестри още в края на сегашния месец март.
Мисля, че нито управлението на Столична община, нито сътрудниците от СОС биха оспорили, че най-важният капитал на общинското опазване на здравето е неговият кадрови медицински състав. Този капитал сме длъжни да съхраним, с цел да подсигуряваме навременна и качествена здравна помощ на столичани в съответните региони и квартали, освен във връзка с COVID19, само че и във всички останали случаи ".
Според Милка Христова, въпросът касае общинското опазване на здравето в цялата страна, само че до момента в който се откри решение на национално равнище, Столична община, в качеството си на притежател на лечебните заведения, би трябвало да обезпечи и подсигурява заплащането на труда на заетите в общинското опазване на здравето.
" Необходими са незабавни ограничения, които да спасят този толкоз значим бранш, съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия. - Столична община би трябвало да подсигурява и да обезпечи изплащането на минимални хонорари за заетите по трудов контракт лекари, медицински сестри и спомагателен личен състав в общинските лечебни заведения, ДКЦ-та и медицински центрове. Едно от предложенията е заетите на трудов контракт лекари да получат по една и половина минимална работна заплата за страната, а сестрите и помощния личен състав - по една минимална работна заплата, като средствата ще са за сметка на общинския бюджет. Наред с това е наложително Столична община да обезпечи централизирано и безплатно - за времето на изключителното състояние - зареждане на общинските здравни заведения с дезинфектанти и защитни средства, които да подсигуряват сигурността както на личния състав, по този начин и на пациентите. В това отношение не трябва да има никакви неналичия ".
Заместник-председателят на комисията по опазване на здравето в СОС е безапелационна, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят освен от публично самопризнание и овации само че и от обезпечено възнаграждение на труда си, който е ориентиран към най-важното - здравето на хората. Тя напомни, че всички тези ограничения бяха препоръчани от групата на Българска социалистическа партия в СОС в публична позиция още на 17-ти март.
Милка Христова удостовери, че социалистите в Столичния общински съвет ще поддържат всички стопански ограничения и оферти, които имат за цел да подкрепят жителите на столицата и активността на дребния и междинен бизнес, пострадали от ограниченията, взети за попречване на всеобща болест на популацията с COVID19.
" Виждаме, че част от нашите оферти от 17-ти март са оценени от кмета Фандъкова и екипа ѝ от ГЕРБ и към този момент влизат и в техните описи с ограничения, сподели заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС. - Сред тях са понижаване или цялостно отпадане на наема, който събират общинските сдружения за стопанисваните от тях търговски обекти като сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на столицата.
Предложихме и мораториум върху заплащането на наеми от жители, настанени в общински жилища, които са пуснати наложително в неплатен отпуск или са с преустановен трудов контракт в следствие от наложените ограничения за справяне с епидемията по време на изключителното състояние. Вече декларирахме, че ще подкрепим предлагания нов гаранционен инструмент в помощ на дребния и междинен бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия. Идеята на този инструмент е Фондът да издава гаранции пред банки по заеми на дребни и междинни предприятия (МСП) от Столична община, чиято активност е наранена от изключителното състояние и които изпитват дефицит на оборотни средства. Ще настояваме обаче, да бъде направена специфична методика с ясни и прецизни критерии по повод подбора на дребните и междинни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ би трябвало да бъде общественият аспект на критериите - опазване на работните места, погашение на трудови хонорари и други ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР