Общинският съветник Трайчо Трайков не мисли, че по-ниската цена на

...
Общинският съветник Трайчо Трайков не мисли, че по-ниската цена на
Коментари Харесай

Трайков: Евтиното билетче няма да реши проблема с мръсния въздух

Общинският консултант Трайчо Трайков не мисли, че по-ниската цена на билета за градския превоз в дните, когато въздухът в София е мощно нечист, ще реши казуса с мръсния въздух. Това го демонстрира и опитът на други градове, които са опитвали тези решения, уточни Трайков пред bTV.

Според него казусът няма да се реши и посредством ограничение на придвижването в центъра на колите с четни или нечетни номера.

„ Това е архаично решение, от 50-те години на предишния век. Не е практично и се оказва, че мъчно може да бъде контролирано”, счита Трайков.

Според него систематичното решение е да има автентичен надзор върху равнището на замърсяването от самостоятелните коли и притежаването на замърсяващ автомобил просто да бъде стопански неизгодно.

„ Има механически способи това да стане. Има опция да се разположат датчици, които да мерят замърсяването на всяка обособена кола, както си минава по улицата. Това може да бъде обвързвано със системата на КАТ, както да вземем за пример с измерването на скоростта, и колите да бъдат санционирани”, изясни общинският консултант.

Горенето на гуми, облекла и остаряла дограма е проблем, само че това са по-изолирани случаи, счита Трайков. По-голямата част идва от горене на въглища и мокра дървесина, които се употребяват в по-голям размер, акцентира той.

По думите ми концепцията за газ за обществено слаби сега е непрактично решение. „ Хората, които имат потребност от енергийно подкрепяне, нормално не са газифицирани. Не е на ниска цена да се мине на газ, не е и изключително на ниска цена да се използва газ”, означи Трайков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР