Общинският съветник, съпредседател на „Политическа група 5 в Столичен общински

...
Общинският съветник, съпредседател на „Политическа група 5 в Столичен общински
Коментари Харесай

Инж. Симеон Славчев внесе сигнала за пречистването на водата на София до прокуратурата

Общинският консултант, съпредседател на „ Политическа група 5 " в Столичен общински съвет и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне инж. Симеон Славчев сезира прокуратурата за нередности при провеждането на публичната поръчка на „ Софийска вода " АД за избор на артикул, който да пречиства питейната вода на София. Сигналът идва откакто инж. Славчев, дружно с проф. Емил Бурназки и доцент доктор инж. Галя Бърдарска от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките дадоха конференция, по време на която изложиха своите причини срещу това в системата на софийската питейна вода да се употребяват реагенти, които могат да влошат качеството на водата на града и да застрашат здравето на хората.

„ След като нямаше никаква реакция от страната на Столична община и от страна на прокуратурата, която трябваше наложително да се самосезира по тематика, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго с изключение на в качеството ми на общински консултант и най-много на жител, да сезирам прокуратурата ", сподели инж. Симеон Славчев.

В сигнала общинският консултант упорства за инспекция на цялостната документи по публичната поръчка, за чието осъществяване има големи подозрения и подадени 3 тъжби.

От показаните от инж.Славчев обстоятелства излиза наяве, че има основни нередности в документите, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът „ не е постоянен и съдържа спомагателни незнайни за здравето на хората субстанции, които хидролизират и го вършат неспособен за потребление при депозиране ", се споделя още в информацията до прокуратурата. Там е маркирано, че не са извършени съответни проби, които да потвърдят сигурността и успеваемостта на продукта в изискванията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е маркирано, че продукта ще излезе и 2,7 пъти по-скъпо от до момента употребения без никакви проблеми за пречистването на водата в столицата.

„ Надявам се прокуратурата да подходи съществено към казуса и да потърси без значение експертно мнение за нарушаванията и заплахите, които крие използването на този неразбираем артикул ", съобщи инж. Симеон Славчев. Той желае кмета на София Йорданка Фандъкова обществено посредством пресцентъра на Столична община да отговори на следните въпроси: С какви реагенти се чисти сега софийската питейна вода, и имат ли те документи от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

„ Силно се надявам способените органи бързо да реагират, да извършат своята инспекция и да излязат със мнение, тъй като както аз, по този начин и специалистите в региона сме мощно обезпокоени, че в софийската питейна вода ще се употребяват нездравословни за здравето на хората субстанции ", сподели още инж. Славчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР