Общинският съветник от Група 5“ в София Симеон Славчев внася

...
Общинският съветник от Група 5“ в София Симеон Славчев внася
Коментари Харесай

Водата на софиянци стигна до прокуратурата

Общинският консултант от „ Група 5 “ в София Симеон Славчев внася сигнал в прокуратурата по отношение на извършена от „ Софийска вода “ социална поръчка, заяви самият той пред „ Сега “. Съдържанието на сигнала ще бъде оповестено обществено, даде обещание още той.

Зам.-шефът на комисията по инженерна инфраструктура към СОС желае самостоятелна експертиза да откри дали гръцкият препарат, който столичният ВиК оператор към този момент употребява за филтриране на водата от язовир „ Искър “, дава отговор на българските закони и е лицензиран по надлежния ред. Славчев твърди, че в извършената от „ Софийска вода “ процедура са позволени нарушавания и че в следствие от това има заплаха от утежняване на качеството на водата, която столичани пият, както и от оскъпяване на процеса по пречистването й. От водното сдружение дадоха отговор, че „ питейната вода на София продължава да е с доста положителни характерности и да е измежду най-хубавите води в Европа “. „ Софийска вода “ твърди, че Славчев става страна в търговски спор сред производителя на противоречивия коагулант и изгубили състезанието компании. „ Считаме за неприемливо и безконтролно в комерсиалните разногласия да се употребява погрешна и подвеждаща информация и да се спекулира със страховете на хората “, означават от компанията.

В проблема вземат участие и специалисти от Института за проучване на климата, атмосферата и водите към Българска академия на науките - проф. Емил Бурназки и доцент доктор инж. Галя Бърдарска, към които Славчев се обръща за мнение. След извършени проучвания във вторник двамата обявиха, че за гръцкия артикул липсва утвърждение от Министерството на здравеопазването и че той не е тестван в условия, сходни до тези в България. Твърди се и че продуктът не е вписан в европейската листа за химикали Rеach. „ Проучването демонстрира, че не е спазено условието към този тип коагулант според БДС, а точно: не е избрана успеваемостта му на настоящите софийски станции или на други с сходни качества на водоизточника и оборудванията за филтриране “, се споделя в мнението.

„ Софийска вода “ отговори, че компанията, която е спечелила състезанието, е предоставила мнение за хигиенно-токсикологична сигурност от Национален център по публично здраве от 2013 година и разбор от Министерство на здравеопазването. Според тях продуктът Lubroflog 19 дава отговор на условията за реагенти и на условията на Наредбата за качеството на водите. Според „ Софийска вода “ е изпълнено и условието за определянето на успеваемостта на продукта, като са предоставени данни от проби в Държавна компания за питейна вода в Солун, извършени през м.г. В допълнение се споделя, че „ референциите, които са предоставени от доставчика, се отнасят за пречиствателна станция за питейни води " Храбрино " към ВиК Пловдив и за Скопие, като референтната листа включва доставки на продукта в Гърция, Кипър, Северна Македония, Израел, Турция, Египет и ОАЕ “. Приложена е и регистрация в европейския указател Reach със съответния номер от януари т.г.

Славчев обаче се съмнява в част от показаните документи, поради което желае прокурорска инспекция. Като образец той показва, че в публичната поръчка, оповестена м.г., е посочено, че продуктът към този момент е регистриран в Reach, до момента в който съгласно показаните през вчерашния ден документи това се е случило през януари т.г. „ Те настояват, че Lubroflog 19 е лицензиран още през 2012 година, а от номера излиза, че това се е случило едвам през тази “, съобщи Славчев през вчерашния ден. Той твърди още и че гръцкият артикул не е използван за филтриране на водата в Солун.

Разминавания има и във връзка с финансовия резултат, който потреблението на коагуланта ще донесе. Общинският консултант пресмята, че той е с 2.7 пъти по-скъп от българския артикул, който е употребен до момента. Според " Софийска вода " обаче потреблението на Lubroflog 19 ще поевтини с малко – с 1.4%, процеса по пречистването на водата в столицата.

ЗАСТРАХОВКА

„ Софийска вода “ заяви още, че поради сигурността на софиянци и по искане на кмета Йорданка Фандъкова още през вчерашния ден са изпратени спомагателни проби в самостоятелната акредитирана лаборатория SGS. „ За нас сигурността за здравето на хората е преди всичко “, разяснява изпълнителният шеф на „ Софийска вода “ Васил Тренев. Симеон Славчев, проф. Бурназки и доцент доктор Бърдарска обаче ще призоват прокуратурата да назначи експертиза в друга лаборатория или на повече от едно място с претекст, че и притежателят на „ Софийска вода “ - компанията „ Веолия “, и лабораторията SGS са френски компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР