Общинският съветник от „БСП за България изрази несъгласието си с

...
Общинският съветник от „БСП за България изрази несъгласието си с
Коментари Харесай

Николай Велчев: Масово се отнемат и продават сгради от училища и детски градини

Общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България " изрази несъгласието си с предлагането физкултурния комплекс и актовата зала към 21 СУ „ Христо Ботев " да се даде на частен вложител

През годините на Прехода всеобщо се отнемаха и продаваха незавършените или настоящи здания от учебни заведения и детски градини. Това е и една от аргументите децата на София и България все още да са необразовани. Това съобщи общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България " Николай Велчев по време на съвещание на Столичния общински съвет. Той изрази несъгласието си с предлагането да бъде извършена процедура по основаване на срочно и безплатно право на градеж върху физкултурен комплекс и актова зала към 21 СУ „ Христо Ботев " в кв. „ Лозенец ".

„ Това е умишлен опит от страна на болшинството от ГЕРБ в Столичен общински съвет да се отнеме съществуваща материална база от 21 СОУ и да бъде предоставена на частни лица. Бъдещето и просперитета на страната ни през идващите 15 - 20 години ще се осланя на в този момент подрастващите, които би трябвало да образовани и висококвалифицирани, а не да са евтина необразована работна ръка ", сподели Велчев и добави, че би трябвало да се навакса изгубеното от предходните 30 години.

Общинският консултант заяви, че положението на съществуващия градеж дава опция за естествена бъдеща употреба, за вдишване на отвесни и хоризонтални натоварвания от експлоатационните товари и сеизмични въздействия.

„ През последните години половината структура бе умишлено разрушена, с цел да се окупира от частни ползи. Това, че тази част безконтролно е била унищожена от материалната база 21 СУ „ Христо Ботев " не може с лека ръка да ни накара да учредяваме безплатно право на градеж на някой си заинтригуван частен вложител. Наложително е да поставим старания да бъде достроена и надстроена останалата част с общински средства, с цел да я превърнем в съвременна и добре оборудвана материална база, отговаряща на европейските условия ", безапелационен е Велчев.

Според него градежът може да бъде употребен по предопределение и може да бъде престрояван и надстрояван, за което има констативно мнение. „ Възпитаниците на 21 СУ работят сполучливо по европейски стратегии, за което получават високи достижения и оценки. Актовата зала на първия етаж може да се употребява от учащите, като показват достиженията си на обществото и на други и учебни заведения в София. Училището може да отдава тази зала чартърен за културни изяви, изложения, литературни четения, нови книги на български създатели, камерни концерти и други и да получава надлежно приходи - т.е. да се самоиздържа. Редно е да се планува бюджет за бъдещо строителство от Столична община, а не от частни лица ", съобщи Николай Велчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР