Общинският съветник от БСП постави 5 въпроса на кмета Фандъкова

...
Общинският съветник от БСП постави 5 въпроса на кмета Фандъкова
Коментари Харесай

Петко Димитров: Хората очакват реставрацията на къщата на Райна Княгиня

Общинският консултант от Българска социалистическа партия сложи 5 въпроса на кмета Фандъкова

От години в обсега на публичното внимание е неприятното положение на дома на Райна Княгиня, в който тя живее през последните години от своя живот. Хората от регион „ Сердика " чакат реставрацията на къщата и превръщането ѝ в музей. Това споделя в свое запитване до кмета Фандъкова общинският консултант Петко Димитров, който е и ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия - София.

По думите му макар издаденото позволение за градеж №37 от 26.2.2019 година и обезпеченото финансиране под формата на подаяние - труд и услуги от Института на свободните откриватели „ Хистореон " с планирана стойност 402 038.25 лева, което е признато от Столичния общински съвет с решение №623 от 25.7.2019 година досега няма нито консервация, нито реституция, нито експониране на къщата, която е със статут на културна полезност с локално значение.

Димитров насочва пет съответни въпроса към кмета на София, свързани с проблема: На какъв стадий е осъществяването на контракта с донора? Дали и по какъв начин се извършват клаузите по този контракт? Каква организация е основана за реализиране дейностите по контрола върху осъществяването на строително-монтажните работи? Кога ще приключи реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

Петко Димитров напомни, че още през 2018 година, в деня на 140-тата годишнина от освобождението на България от османско робство, младите социалисти излязоха с декларация, в която се споделя: „ Днес, в свободна и демократична България къщата на героинята на Априлското въстание (1876) е затворена и неподдържана от години. Младежката организация на Българска социалистическа партия в регион „ Сердика " се афишира за нейната реституция и упорства Столичният общински съвет да вземе нужните ограничения. Трябва да ценим културно-историческото си завещание, да почитаме историята си и подвига на нашите борци за избавление ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР