Общинският съветник от БСП Диана Тонова е получила сигнал от

...
Общинският съветник от БСП Диана Тонова е получила сигнал от
Коментари Харесай

Диана Тонова, БСП - София: Има съмнения за неправомерно придобиване на общински имот от частно лице

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Диана Тонова е получила сигнал от жители за подозрение за непозволено придобиване, на съображение давностно притежание, на парцел - частна общинска благосъстоятелност, от частно лице в гр.Нови Искър, квартал „ Курило “, м. “Бранишки лозя “. С оглед отбрана на публичния интерес и собствеността на Столична община, Тонова е отправила запитване към районния кмет Даниела Райчева.

За съответния парцел е заведен установителен иск за благосъстоятелност против Столична община на съображение наследствено правоприемство и/или давностно притежание от частни лица. Софийският областен съд е отхвърлил исковете и на двете учредения през 2011 година

По отношение на претендираното давностно притежание, в претекстовете съдът дефинира, че парцелът е общинска благосъстоятелност, а актът за общинска благосъстоятелност не оспорен от страните. Също по този начин няма данни, че парцелът е импортиран в Трудово-кооперативно земеделско стопанство, отчуждаван или за него са осъществявани разпоредителни покупко-продажби, преди съставянето на АОС, респективно същият на посоченото правно съображение е общинска благосъстоятелност. Решението на СРС е доказано с дефинитивно решение на Софийски градски съд от 2015 година

С нотариален акт от 2022 година частните лица са приети за притежатели на парцела на съображение давностно притежание.

Ето за какво Диана Тонова слага на районния кмет Райчева въпроса вписан ли е актът за общинска благосъстоятелност от 2011 година в актовите книги за общинска благосъстоятелност. Също по този начин отписан ли е АОС и в случай че е, на какво съображение е станало отписването.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия пита заверявал ли е кметът на Район „ Нови Искър “ молба-декларация от частното лице за признание право на благосъстоятелност върху недвижимия парцел, посредством осъществяване на обстоятелствена инспекция, респективно издавал ли е удостоверителни документи, че парцелът не е общинска благосъстоятелност, тъй като те са нужни за нотариалното произвеждане след постановяване на цитираните правосъдни решения. Ако е по този начин, Тонова желае районният кмет да уточни какви са основанията за това.

В случай, че актът за общинска благосъстоятелност на парцела не е отписан и не е била заверена молба-декларация за признаването на правото на благосъстоятелност на частното лице, Диана Тонова желае да получи информация какви дейности е подхванала районната администрация в „ Нови Искър “ за отбрана на общинската благосъстоятелност, след завършилото правосъдно произвеждане, както и какви дейности ще предприеме за възобновяване на общинската благосъстоятелност в патримониума на Столична община.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР