Общинският съветник Борис Бонев предлага в доклад до Столичния общински

...
Общинският съветник Борис Бонев предлага в доклад до Столичния общински
Коментари Харесай

СОС разглежда на 1 май дали пл. Св. Ал.Невски да стане пешеходна зона

Общинският консултант Борис Бонев предлага в отчет до Столичния общински съвет /СОС/ от 1 май тази година отделяне на пешеходна зона на пл. "Св. Александър Невски " и елементи от улиците "Оборище ", "Дунав ", "11-ти август ", "Шипка " и "15-ти ноември ", в карето, заключено сред бул. "Цар Освободител ", бул. "Васил Левски ", ул. "Московска " и ул. "Г.С.Раковски " и за въвеждане на стеснен достъп на всички МПС-та, непрекъснато.

Това е посочено в отчет на общинския консултант Борис Бонев, оповестен на уеб страницата на СОС, който ще бъде прегледан на съвещание на Комисията по превоз към СОС на 31 януари /понеделник/.

Бонев показва, че през днешния ден площад "Св. Александър Невски " и пространството в близост е превърнато в денонощен паркинг и е заето от стотици паркирани коли. Съществена част от местата за паркиране са нелегално или полузаконно присвоени от чиновници на Народното събрание, както и от част от народните представители. Пластичното прилагане на избраното от закона разбиране "зона за защита " освен демонстрира предпочитание за манипулиране на разпоредбите и придобиване на привилегии за сметка на ползите на обществото, само че и основава спорове сред жителите, институциите и народните представители, акцентира Борис Бонев.

Постоянното придвижване и паркиране поврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е заградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, надалеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно безстопанствен, през днешния ден площадът е неприветлив и без функционалности, вместо да бъде привлекателен за жителите, показва Бонев.

Той напомня, че през 2018 година беше основана подписка, подписана от повече от 16 000 души с гледище площадът към храма Св. Александър Невски да бъде напълно пешеходна зона. Подобни са и рекомендациите на датския проектант Ян Геел, а задачите които ще бъдат реализирани с осъществяването на трансформацията са част и от заложените цели във Визия за София и редица други стратегически документи и изказвания и предизборни обещания на ръководещите. Цялостният ремонт на площада, пък беше плануван още през 2014 година, само че седем години по-късно, той към момента не се е състоял, а ориста му остава незнайна, показва Бонев.

Според отчета, Центърът за градска подвижност ще има период от 30 дни от приемането на актуалното решение да приключи договорите за прилагане на паркоместа в режим на платено
паркиране на ППС "Служебен абонамент " по смисъла на член 63 от Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община. ЦГМ ще би трябвало до 1 май да отстрани за сметка на сдружението поставените от него знаци, паркинг уреди и детайли в обсега на пешеходната зона.

За да стане факт, предлагането за отделяне на пешеходната зона, отчетът на Борис Бонев би трябвало да бъде утвърден на съвещание на СОС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР