Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите.

...
Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите.
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна ще подобри работата си с гражданите, въвеждат и глоба за отсъстващи съветници

 Общинският съвет във Варна ще усъвършенства работата си с жителите. Към новия локален парламент ще действа непрекъсната комисия, отговаряща за връзката и взаимоотношението с обществеността. Това планува планът на Правилник за организацията и активността на Общинския съвет, който беше утвърден от особено основаната работна група за разработване на документа. Комисията ще бъде част от тази за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, като през мандат 2019-2023 година тя ще носи отговорност и за връзките с гражданското общество.  

" Амбицията ни е да подтикваме жителите да вземат участие интензивно в работата на комисиите. По този метод те освен ще имат още по-голяма изясненост във връзка с решенията, които се вземат, само че ще могат да се включват в процеса на тяхното разискване и формулиране. Смятаме. че това е една от ограниченията за реализиране на още по-прозрачно, намерено и дейно ръководство “, разяснява ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който взе участие в работната група.  

Промени се плануват във връзка с глобите при отсъствия от съвещания без уважителни аргументи. Глобата за консултант, който отсъства от съвещание на комисия, ще е в размер на 50 лева При неявяване от сесия на локалния парламент месечното базово заплащане ще се понижава с 1/3. Когато общинският консултант не взе участие в 7 поредни гласувания всъщност в границите на едно съвещание, ще му се постанова глоба от 100 лева Друга оригиналност е, че присъединяване на всеки консултант в комисиите и в съвещанията на Общинския съвет ще се обобщава в електронен указател, оповестен на уеб страницата на институцията.  

Комисиите се резервират същите като през предишния мандат.  Решено бе, в случай че непрекъсната или краткотрайна комисия не заседава най-малко 4 пъти годишно, тя да бъде закрита. Освен това всяка комисия със свое решение ще може да избира заместник-председател, който обаче няма да има право да бъде ръководител на друга комисия. Правната комисия, която през интервала 2015-2019 година беше краткотрайна, става непрекъсната. Променено бе и наименованието на архитектурната комисия – тя към този момент ще се назовава ПК “Архитектура и градоустройство ".

Работната група реши също времето за изчакване на съветници за започване на съвещание на комисия да е 15 минути, а не 20, както беше до момента. Ако четвърт час след оповестеното начало кворумът не е налице, комисията ще може да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове, а за комисии в състав по-малък от 9 членове – при наличие на най-малко 3 членове.

Решено бе още специфичната комисия по приватизация, настояща към Общинския съвет, да е формирана от най-вече 15 общински съветници и чиновници от общинската администрация.  

Проектът на Правилник за организацията и активността на Общински съвет – Варна е оповестен на уеб страницата на локалния парламент – varnacouncil.bg, в секция Проекти на нормативни актове.  Заинтересованите лица могат да насочат своите възражения, както и да дават отзиви и мнения по отношение на документа в 14-дневен период, считано от датата на публикуването му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР