Общинският съвет в Пловдив се противопоставя на опита на Георги

...
Общинският съвет в Пловдив се противопоставя на опита на Георги
Коментари Харесай

Пловдив опитва да спре Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир


Общинският съвет в Пловдив се опълчва на опита на Георги Гергов да придобие цялостен надзор над Пловдивския панаир. По предложение на съветниците от " Демократична България " бе решено представителят на Пловдив в сдружението " Пълдин Туринвест ", в което общината има миноритарен дял, да гласоподава " срещу " нарастване на капитала, което би довело до повишение на каузи на сдружението в Пловдивския панаир от 50,3% на 79,3 на 100.

Тъй като община Пловдив има миноритарен дял в " Пълдин Туринвест " и вотът " срещу " не стига, с цел да се блокират проектите на Гергов, съветниците - по предложение на Валентина Александрова от Демократична България, взеха решение представителят на общината в общото заседание на сдружението да бъде акредитиран да претендира, че делът му съставлява блокираща квота.

Това е допустимо, с помощта на смяна в Закона за общинската благосъстоятелност от 2018 година, която дава сходно пълномощие, когато общини имат дружествени дялове. Въпросното право до момента не е употребявано, макар че законът го разрешава точно за отбрана на обществен интерес в сдружения, в които общините са акционер.

Решението на Общинския съвет мина с 39 гласа " за, без срещу и с 11 " въздържал се ". Любопитната част е, че " въздържалите се " са от Българска социалистическа партия - партията, от която Георги Гергов бе изключен, само че още има въздействие в локалната ѝ конструкция, и от ГЕРБ. Всички останали политически групи поддържаха предлагането на Демократична България.

Сагата със собствеността се точи от години, както и опитите на предприемача да овладее панаирного градче. В схемата участваха в годините и държавните управления на ГЕРБ, и ръководената от партията община Варна, отпред с кмета Иван Портних.

Морската община първо купи от Гергов така наречен Дупка в центъра - парцел, в който има разкопки и предприемачът не може да строи. После благодарение на втория кабинет " Борисов " Варна да получи безплатно част от държавния дял в Пловдивския панаир, с цел да го размени против Дупката. На Пловдив се полагаха останала част от държавните акции в Панаира, само че общинският съвет не се съгласи да ги одобри.

В резултат община Варна по предложение на Портних реши да трансферира дарения от страната дял в Панаира на Герговото сдружение " Пълдин Туринвест ", което също е акционер. После бе поискано Варна да върне на страната своя дял от Панаира. През 2017 година Общинският съвет на Варна гласоподава такова решение, само че Портних в никакъв случай не го извършва. Чак след рухването от власт на ГЕРБ министрите на стопанската система се опълчват на опита за апорт на варненския дял към " Пълдин Туринвест ".

Цялата сага стигна до съда. И откакто Административният съд във Варна обезсили решението на общината за апорт на каузи в Пловдивския панаир, Върховният административен съд взе противоположното решение.

Моментално след правосъдното решение в негова изгода, Гергов свика заседание на " Пълдин Туринвест ", с цел да бъде повишен капиталът на компанията с акциите на Варна в Пловдивския панаир.

Събранието на сдружението се организира през днешния ден - след съвещанието на Общинския съвет в Пловдив. Представителят на общината е извършил решението на съветниците да гласоподава " срещу " и да разгласи блокираща квота. Но мажоритарният притежател на " Пълдин Туринвест " надвива.

Предстои опит за регистриране на измененията в Търговския указател и обжалване. То ще би трябвало да пристигна от страна на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР