Общинският съвет в Пловдив излезе с остра декларация срещу дейността

...
Общинският съвет в Пловдив излезе с остра декларация срещу дейността
Коментари Харесай

Общинският съвет в Пловдив с остра декларация срещу добива на инертни материали

Общинският съвет в Пловдив излезе с остра декларация против активността на кариерите за строителни материали на юг от града в Родопската яка. Според данни от годишно изследване активността им въздейства отрицателно на качеството на въздуха в района. С единомислещо гласувана декларация съветниците възразиха против желанието за основаване на нова кариера край село Първенец и удължение на концесията на кариерата до село Белащица.

Пловдив

Жители на Първенец виждат евентуална заплаха да потънат в прахуляк и отпадък, в случай че се даде зелена светлина на плана. Инвестиционното желание е на терена да бъде построена кариера с повърхност от 210 дка и от 15 метра дълбочина да се вадят трошляк и пясък.

Хората от месеци се оплакват, че нямат достъп до земеделските земи в непосредствена непосредственост до терена. Според протестиращите в капиталовото желание има съществени пропуски, тъй като желаната концесия е за рандеман на трошляк и пясък за интервал от 35 години.
Ренета Плевнелиева - кмет на с. Първенец: Откъде ще пристигна притока на пресен пясък или свежа пръст с цел да се възвърне положението на земята и да бъдат насадени трайни насаждения?Димитър Воденичаров: А ние в Първенец второ бунище не желаеме и то 210 декарово бунище - да прибираме боклука на половин Европа.
Инициативен комитет срещу кариерите в село Белащица е направил проучване, което демонстрира, че 70% от завишенията на фини прахови частици в пловдивския регион " Тракия " идват от добиването на инертни материали. Общинските съветници единомислещо гласоподаваха декларация срещу работата на кариерите.
Константин Георгиев - общински консултант: Затова желаеме преди всичко да не бъде допускано откриване на новата кариера в Първенец, откриване на новото находище в Белащица, което ще направи по този начин, че един връх, връх Калоян ще изчезне.
С документите от общинската сесия на Пловдив ще бъдат осведомени министрите на стопанската система, на опазването на здравето, на околната среда и водите и на енергетиката.
 Жители на с. Първенец стачкуват против нова кариера за трошляк и пясък Жители на с. Първенец стачкуват против нова кариера за трошляк и пясък
Чистотата на въздуха, земята и водата е настояща тематика през днешния ден и за жителите на пловдивското село Първенец. Хората се притесняват, че капиталово открити...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР