Общинският съвет в Минерални бани реши да прехвърли на държавата

...
Общинският съвет в Минерални бани реши да прехвърли на държавата
Коментари Харесай

Минерални бани дава 50 язовира на държавата

Общинският съвет в Минерални бани реши да трансферира на страната 50 водоема на територията на общината на последното си съвещание. Първоначално в дневния ред на съвещанието бяха заложени едвам три точки, само че преди началото му ръководителят на Общинския съвет Мехмед Лятиф предложи да бъдат добавени още 15. Така общият им брой набъбна до 19 плана за решения.
За поддържането на тези язовири следва да се изградят контролно измервателни системи, стратегии за механически надзор, да се вършат единични и сложни проучвания, разбори за техническото положение, да се основат експертни механически препоръки, да се назначи и образова експлоатационен личен състав, което не е по силите на общината. Язовирите нямат построени съществени изпускатели, които към сегашния миг се изискват от Агенцията за метерологичен и механически контрол.
Повечето от язовирите са с нарушени стени, преливници, изпускатели и действително не действат като изравнители. При интензивни превалявания наличните язовири не обезпечават задържане на водните маси и водата свободно се стича по деретата, като предизвиква заливания на жилищни региони, икономически постройки, инфраструктура и земи в съседство. Необходими са спешно възстановителни работи за всеки язовир – по дига, откоси, изпускател и преливник. Тези ограничения следва да се конкретизират от хидроинженери, които да приготвят документите и да управляват осъществяването на възстановителните работи.
За ремонтно възстановителни работи на един язовир с повърхност 10 дка се изискват най-малко от 3 до 5 хиляди лв., настрана за техническо обслужване се изискват средства и личен състав годишно.
Във връзка с член 139а от Закона за водите се образува сдружение „ Управление и стопанисване на язовири ” със статут на държавно дружество по смисъла на чл 62. Ал.3 от Търговския закон със седалище в София. Основен предмет на активност на предприятието е сложно ръководство на язовири – обществена и частна държавна благосъстоятелност, включително и язовирите, чиято благосъстоятелност общините са трансферирали безплатно на страната.
Анализирайки изложените обстоятелства и условия и съобразявайки се с настоящото законодателство считаме, че е оправдано собствеността на язовирите на територията на Община Минерални бани да бъде трансферирана на страната, взеха решение съветниците.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР