Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската

...
Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската
Коментари Харесай

Пътят до парк Росенец ще си остане общински, изменението в полза на Доган беше оттеглено

Общинският съвет в Бургас отговори на публичното напрежение за общинската алея в парк „ Росенец “, като отдръпна решението си , взето през април 2020 и станало мотив за бурни диспути.
Днес на сесия на локалния парламент от общо дали своят вот 47 общински съветници 45 гласоподаваха „ за “, „ срещу “ 1, “ въздържал се “ 1 предлагането на ГЕРБ да бъде оттеглено решението по отношение на одобрение и изменение на Подробен устройствен план на територията на лесопарк „ Росенец ”.
Въпросът стана мотив за публични настроения поради алеята, водеща към лятната резиденция на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган . Темата неведнъж беше повдигана за публично неодобрение от представителя на СЕК Константин Бачийски. Негово беше и предлагането за анулацията.
Дебатите през днешния ден бяха извънредно бурни и прочувствени, показва локалното издание Бургас инфо.
„ Единственият претекст за нашата докладна бележка е публичното напрежение. Нещата отиват към политическо говорене, наближават изборите. Процедурите за ПУП-а са стартирали през 2018 година, две години никой не направил, в този момент се демонстрираха искания. Тогава водачът на СЕК господин Манев е подкрепил пускане на процедура по правене на Подробен устройствен план.
Дебатът е чисто политически в този момент, очевидно СЕК е статирала предизборна акция. Времето ще покаже кой е бил прав. Ще бъдат изтървани всички периоди. Заради политическите упоритости на господин Бачийски да става народен представител, ще страдат риболовците от Ченгене скеле “, съобщи Бойчо Георгиев от ГЕРБ, представен от изданието.
„ Парк Росенец се трансформира в клеймо, с помощта на подправените герои, които роди. “, сподели Веселин Пренеров, който също е представител на ГЕРБ.
Зам. кметът Чанка Коралска в детайли сподели какви са обстоятелствата и какво Община Бургас получава и губи с взетото и оттеглено към този момент решение на Общинския съвет.
„ През последните месеци слушах деликатно всички диспути по тематиката. Заставам пред вас, тъй като желая ясно да заявя като специалист безапелационното си противоречие с това, което се случва. Не съм съгласна по какъв начин един Подробен устройствен план, целящ да отбрани обществения интерес се трансформира в медиен и политически въпрос.
Г радоусройство не се прави по площадите и не се рисува на коляно, а е дълготраен развой в интерес на обществото. В нашата работа, като администрация и с предложенията, които вършим, ние се ръководим само и единствено от това. “, сподели тя.
Решението се случи на фона на митинги, които блокираха централния вход на постройката на Общинския съвет в Бургас, където през днешния ден се организира съвещанието. Протестиращите настояха да бъде анулирано решение на локалния парламент, с което общинският път, който минава през парцела в парк „ Росенец ", свързван с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, става частен.
Пред входа на зала „ Бойчо Брънзов " в Бургас протестиращите са сложили заграждения, на които написа „ Строителен обект " и „ Частна благосъстоятелност ", сходно на края на пътя в парк „ Росенец ". П ротестиращите не са позволили общинските съветници до залата и се е наложило те да минат през задния вход.
Повече от три месеца се боря против това решение и повече от три месеца от болшинството на ГЕРБ ми изясняват по какъв начин това не може да стане. Но както видяхме, когато ние не се предаваме, когато всички българи се надигнат, то тогава има опция да се взимат решения в употребява на жителите ", показва Бачийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР