Общинският съвет в Бургас оттегли решението си, взето на 28

...
Общинският съвет в Бургас оттегли решението си, взето на 28
Коментари Харесай

Пътят до парк Росенец остава общински

Общинският съвет в Бургас отдръпна решението си, взето на 28 април 2020 година. Тогава беше утвърдена смяната на Подробния организационен проект на част от парк "Росенец ". Изменението в уличната мрежа сътвори нови трасета, а улицата, която води към така наречен летни сараи на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, престана да бъде общинска.

Днес от общо 47 общински съветници 45 гласоподаваха "за " предлагането на ГЕРБ - да бъде оттеглено решението за одобрение и изменение на устройствения проект на територията на "Росенец ". Един гласоподава "против ", а един - "въздържал се ".

Докладна бележка за анулация на точката от решението беше импортирана предишния вторник в правната комисия на локалния парламент от двама общински съветници - Константин Бачийски от партия "Средна европейска класа " и Димитър Найденов от "Демократична България ". Точката обаче беше отхвърлена тогава от членовете на комисията.

Вчера обаче ГЕРБ внесе настояването за анулацията на целия текст на решението от 28 април, а с това и на смяната на Подробния организационен проект на парка. Искането беше включено в дневния ред на днешното съвещание.

Преди дебатите в Общинския съвет над 100 жители на Бургас се събраха пред залата, в която се организира съвещанието. Те се оповестиха в отбрана на общинския път, който минава край сараите на Доган. Протестиращите донесоха ограждения с надписи "Строителен обект " и "Забранено прекосяването ", припомняйки метода, по който сега пътят е заграден с ограда като строителен обект. Те скандираха "Мафия " и "Оставка " при идването на общинските съветници от ГЕРБ.

До тези събития се стигна откакто на 7 юли някогашният правосъден министър и съпредседател на "Демократична България " Христо Иванов дебаркира с надуваема лодка на плажа в парк "Росенец ", останал единствената обществена благосъстоятелност край сараите.

На брега Иванов беше посрещнат от чиновници на Националната работа за защита, които го изблъскаха назад във водата. Няколко дни по-късно - на 11 юли, хиляди протестиращи се събраха в парка "Росенец " при акцията "Масово вървене на охранителен плаж ", с цел да изразят недоволството си против заграбването на обществения запас. Те обаче не бяха позволени до пътя, водещ към имението на Доган.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР