Общинският съвет реши да отпусне субсидия от 118 300 лева

...
Общинският съвет реши да отпусне субсидия от 118 300 лева
Коментари Харесай

Медиците от болницата в Козлодуй се пребориха за по-високи заплати

Общинският съвет реши да отпусне дотация от 118 300 лв. за покриване на неотложните отговорности на болничното заведение, само че задължи управлението й да показва ежемесечно разбор за финансовото положение на здравното заведение. Освен това беше признато и да се изготви тактика за оздравяването му.
Дебатът в Общинския съвет идва след ултиматумът на медицинските експерти по здравни грижи, че в случай че до 1 март не получат почтено заплащане от най-малко 700 лв. месечно, ще подадат групово предупреждение за овакантяване. Затова и първият въпрос подложен от съветника Юлиян Тошев към шефа на болничното заведение доктор Олга Николова беше, дали тези пари ще обезпечат нарастване на заплатите.
Д-р Олга Николова беше безапелационна, че със дотацията от общината ще има краткотрайно нарастване на възнагражденията.
Съветникът Анатолий Абаров напомни, че при приемането на бюджета на общината преди 20-ина дни са планували този проблем със средствата за опазване на здравето, само че все пак нямаше заложени суми в него за болничното заведение, като акцентира, че оздравяването на общинската болница е ангажимент на Общинския съвет, който е неин принципал.
Стела Бачийска пък добави предлагането на доктор Биляна Стояновска, с изключение на ежемесечен финансов разбор да се изготви и тактика за развиването на болничното заведение.
Съветникът Велислав Торбов обаче изрече мнение, че Общинският съвет не можел да прави тактика, а единствено да финансира болничното заведение.
Бачийска обаче изясни, че въпросът не е да се запълват празнини във финансирането на болничното заведение, а де се намерят пробойните.
Кметът Маринела Николова взе отношение по тематиката, като изиска Общинският съвет да позволи да се наеме външна компания за решаването на проблемите на болничното заведение, както направи и през 2016 година, когато още веднъж ставаше въпрос за спасяването на здравното заведение. На това възрази съветникът доктор Биляна Стояновска, която напомни, че сходни опити към този момент са правени и те не са дали резултат.
Мнението й беше подкрепено и от Управителя доктор Олга Николова, която с изключение на всичко изясни, че през 2016 година са пристигнали двама души, на които тя е предоставила цялата документи на болничното заведение и те повече не се появили. Освен това изясни, че към този момент има визии, които стартира да извършва още от понеделник.
След дебатите решенията за разпределяне на дотацията, задължението за ежемесечен разбор и правене на тактика за болничното заведение бяха признати единомислещо. Това не анулира националния митинг на медицинските сестри, плануван за 1 март. Остава да се наблюдава и дали ще бъдат изпълнени до тогава главните им претенции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР