Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград настоява за принудително

...
Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград настоява за принудително
Коментари Харесай

Предлага се задължително лечение на наркозависимите

Общинският съвет по наркотични субстанции в Благоевград упорства за наложително лекуване на наркозависимите хора у нас. От там са изпратил настояването си до всички способени институции у нас, измежду които Народното събрание, Министерството на правораздаването и основната прокуратура. Поводът за писмото са случаите на принуждение с присъединяване на наркозависим.

лекар Теменужка Любенова, Общински съвет по наркотични субстанции - Благоевград: Агресията е обвързвана с използването на дрога. Ето за какво ние желаеме да има наложително лекуване. Това трябваше да бъде направено още преди 10-15 години, тъй като и тогава имахме такива проблеми. И до момента в действителност ескалират нещата и си отиват хора без смисъл.
Медикаментозно лекуване няма за множеството подвластни към опиатите. Затова съгласно лекар Любенова у нас би трябвало да бъде построена система от експерти, които да оферират съответна помощ.
лекар Теменужка Любенова: Като се стартира през незабавния център, мине се през психиатричното поделение или клиники, и се стига до рехабилитация, ресоциализация със съответните форми. И там би трябвало да има наложително лекуване. Иначе губим и децата, губим и родителите.
Специализираните обществени домове, оздравителни центрове и лечебни общности и комуни за лекуване на наркозависими лица у нас са малко.
лекар Теменужка Любенова: Ние и сега имаме подобен случай, и сега имаме едно семейство, където просто е на ръба момчето да убие майка си. И не желаеме това да се случва. Правихме специфична среща тук с полицията, прокуратурата, майката, с цел да могат да се подхващат съответните ограничения. Но и те споделят, че би трябвало да има смяна в законите.
От Общинския съвет по наркотични субстанции в Благоевград дават за образец някогашни наркозависими от България, които живеят нов живот, откакто са минали наложително лекуване в чужбина. Само преди няколко дни някогашен наркозависим стана първи на маратон по тичане в Германия. А различен благоевградчанин, преборил дрогата, е един от най-успешните готвачи в Англия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР