Общинският съвет отложи гласуването на бюджета на община Хасково за

...
Общинският съвет отложи гласуването на бюджета на община Хасково за
Коментари Харесай

Отложиха бюджета на Хасково с месец, няма ги...

Общинският съвет отсрочи гласуването на бюджета на община Хасково за 2019 година за идващото си съвещание през февруари.

Предложението пристигна от ръководителя на бюджетната комисия при общинския съвет Даниел Гаргов от ГЕРБ. Мотивът е, че в плана за бюджет не са вкарани предложенията, направени на публичното разискване. Сред тях бяха за увеличение на парите за спорт, просвета, юношески действия, залагането на еднократна помощ за новородени в общината, средства за асфалтиране в селата и други. Съветниците оферират дружно с общинската адмиинистрация да уточняват плана за бюджет, преди да го прегледат на идната сесия.

Антон Иванов от ГЕРБ пък сподели, че не е спазен 7 дневния период за внасяне на измененията, а сътрудника му Пеянков също се изрече за отдръпване на докладната под номер седем в дневния ред, за след месец.

Кметът Добри Беливанов съобщи, че в случай че бъдат включени всички оферти от публичното разискване ще са нужни още над 2,2 млн. лева Той уточни, че не е срещу еднократната помощ за новородени, само че първо би трябвало да се изследва какви средства ще са нужни. Той прикани общинските съветници, когато оферират да посочат от къде ще дойдат парите и какво да се отреже. Беливанов дефинира настоящето предложение за бюджет като оптимално, а за някои оферти сподели, че са популистки и на някои хора им се мяркали пред очите „ сърпчета и чукчета “, изключително като наближават локалните избори.

Според Даниел Гаргов в оферти от общината бюджет нямало визия и разговор. Той изрази терзанията си от възходящите разноски за работни заплати, без дейности за усъвършенстване. Според него предложение за закупуване на паркоавтомати е в вярната посока, ще освободи хора и ще даде резултат години напред. По неговите думи повече от половината финансови разноски е трябвало да се свършат през предходните години. Той прикани в бюджета да се прибавят по-значими действия, като за образец даде, че желаят искат 25 000 отделени за юношески действия, да се удвоят и да станат най-малко 50 000 лева

Георги Пеев от Коалиция „ За Хасково “ поддържа Гаргов на 90%, само че изрази сериозните си опасения, че новият бюджет няма да бъде признат и ще се работи с този от 2018 година Това щяло да докара до преизпълнение и бясно харчене в годината на избори.

Антон Иванов от ГЕРБ възкликна, че за първи път като общински консултант вижда финансова стратегия от 2 страници.

Йозджан Мехмед от Движение за права и свободи изрази съжалението си, че общината не е трансферирала язовирите си на Държавното дружество за Управление и стопанисване на язовирите, което е щяло да редуцира разноските и със хиляди. Таксите от наемите на водоемите не стигали единствено за заплащането на наложителното проучване на коритата и стените на водохранилищата.

В следствие съветниците одобриха гласуването на бюджета да бъде отсрочено с месец с 35 гласа „ за “ и 3 – „ въздържал се “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР