Общинският съвет /ОбС/ в Мездра заседава извънредно. Дневният ред на

...
Общинският съвет /ОбС/ в Мездра заседава извънредно. Дневният ред на
Коментари Харесай

Общинският съвет в Мездра заседава извънредно, прехвърли междуселски път на държавата /снимки/

Общинският съвет /ОбС/ в Мездра заседава изключително. Дневният ред на сесията включваше единствено една точка: Предложение за прекачване в благосъстоятелност на страната на общински път - част от четвъртокласната пътна мрежа - обществена общинска благосъстоятелност, VRC 1089 /стар номер IV 16006// II-16, Ребърково - Зверино/ Лютиброд - Граница община /Мездра - Враца/ - Челопек - /III-1004/, с дължина на територията на община Мездра 2.100 км.
Поради изключителната епидемиологична конюнктура в страната и открит общински консултант с позитивна проба за COVID-19, съвещанието се организира навън, на амфитеатралната сцена в Археологически комплекс “Калето “. Преди сесията ръководителят на Общински съвет Яна Нинова поздрави кмета на общината Иван Аспарухов с рождения му ден и му подари от името на своите сътрудници букет цветя.
С Решение №143/10.08.2020 година Общински съвет - Мездра даде единодушие за прекачване в благосъстоятелност на страната на общински път - част от четвъртокласната пътна мрежа - обществена общинска благосъстоятелност, VRC 1089 /стар номер IV 16006// II-16, Ребърково - Зверино/ Лютиброд - Граница община /Мездра - Враца/ - Челопек - /III-1004/, с дължина на територията на община Мездра 2.100 км.
Същевременно Общински съвет упълномощи кмета на община Мездра да предприеме всички нужни дейности по отношение на прехвърлянето и смяната на собствеността на пътя. Решението влиза в действие от деня на неговото приемане.
Решението е признато на съображение член 21, алинея 1, т. 8 от Закона за локалната самоуправление и локалната администрация и по отношение на член 7, алинея 2 и член 8, алинея 2 от Закона за общинска благосъстоятелност, по отношение на член 10 и член 11 от Наредбата за ръководство на пътищата общинска благосъстоятелност.
„ Строителството на сектора от път I-1 /E-79/ Мездра - Ботевград започва в края на предходната година, написа в докладната бележка, импортирана от кмета на община Мездра до Общинския съвет. Досега всички действия, които се правиха, бяха настрана от актуалното пътно платно, Сега осъществяването на правата постанова краткотрайна метаморфоза на придвижването сред Мездра и Ребърково, където плановото трасе напуща съществуващия път и минава паралелно на него.
Строителните работи в правата от Е-79 сред Мездра и Ребърково постановат обезпечаването на обходен маршрут за трафика на леки и лекотоварни пътни транспортни средства, който да поеме потока от коли, до момента в който трае строителството.
След извършена работна среща с инж. Иван Досев - член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) и шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ, стана ясно, че с цел да могат да се обезпечат спомагателни средства за ремонт и разширение габарита на съществуващата права сред път II-16 /Ребърково - Зверино/ и път III-1004 /граница на община Мездра - Челопек - Паволче - Враца/, е нужна прекатегоризация на пътната права.
В момента правата сред път II-16 /Ребърково - Зверино/ и път III-1004 /граница на община Мездра - Челопек - Паволче - Враца/ е част от четвъртокласната пътна мрежа, което значи, че собствеността и отговорността за стопанисването и зимното й поддържане е на Община Мездра.
Участъкът сред Мездра и Ботевград е един от най-сложните като терен за прекосяване по направлението Видин - Ботевград /167 км/. Именно по тази причина е належащо правата да се прекатегоризира и да се включи в обсега на Републиканската пътна мрежа /РПМ/.
По този метод ще се обезпечи съгласуваност и непрекъснатост на РПМ, както и ще могат да бъдат отпуснати спомагателни средства за ремонтните действия по отделяне на сектора като обходен маршрут, който да обезпечи напредването на леки и на лекотоварни коли, до момента в който текат строителните действия сред Мездра и Ребърково “, се споделя в умозаключение в докладната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР