Общинският съвет на Пловдив прие единодушно декларация против настоящата кариера

...
Общинският съвет на Пловдив прие единодушно декларация против настоящата кариера
Коментари Харесай

Пловдив с остра декларация срещу кариерите в Първенец и Белащица

Общинският съвет на Пловдив одобри единомислещо декларация срещу актуалната кариера в село Белащица и желанията за откриване на нова в село Първенец. В поддръжка на двете села се оповестиха всички групи и самостоятелни общински съветници. С декларацията се показва изрично противоречие и несъгласие против отдаване на следващата концесия в село Първенец, както и удължаването на концесията в село Белащица, което ще докара до още по-голямо замърсяване на въздуха в община Пловдив. Основният мотив е, че вятърът носи нездравословни частици към Пловдив и това доста вреди на пловдивчани.
" Общински съвет - Пловдив изрично се афишира срещу всевъзможен тип замърсявания на въздуха на град Пловдив и взаимно с кмета, неговия екип и общинска администрация ще води непрекъсната и непримирима битка, употребявайки всички вероятни законови дейности за ограничение на замърсяването на въздуха и попречване на заплахата за живота и здравето на нашите съграждани “, се споделя в декларацията.

Жителите на Белащица постоянно стачкуват против добива на инертни материали. Според тях, 10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери край селото. Наскоро от компанията желаеха удължение на употребата с още 15 години, които накара жителите още веднъж да излязат на митинги. Миналата година беше издадено позволение на компания за изследвания за откриване на кариера и в землището на село Брестовица. Местните, обаче, се сплотиха и със съдействието на кмета съумяха да парират опитите за откриване на сходен обект, който съгласно тях ще унищожи поминъка в известния с лозарството и винарството си край. Понастоящем има капиталово желание за отваряне на кариера и до Първенец, против което също има голямо неодобрение от живеещите в селото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР