Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в село

...
Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в село
Коментари Харесай

Карадайъ от Тюркян чешма: Нашите герои направиха възможно днес от площадите да си честитим Байрям и Коледа

Общинският съвет на Движение за права и свободи Кирково провежда Възпоменателен митинг-мевлид в село Могиляне за жертвите на така наречен “Възродителен развой “ за 35-тата годишнина от трагичните събития през 1984 година в селото.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ произнесе слово пред събралите се хиляди на митинга пред паметника на " Тюркян Чешма ", оповестиха от Движение за права и свободи.

“Тюркян и нашите герои направиха допустимо през днешния ден от площадите да може да си честитим и Байряма и Коледата, тъй като по това време джамията беше заключена, както и църквата. А ключът се намираше при партийния секретар, не при ходжата или попа. Но смяната не стана елементарно ”, сподели ръководителят на Движение за права и свободи пред събралите се хиляди на площада.

Лидерът на Движение за права и свободи напомни, че от 1984 година минаха 35 години, а от 1964 година 55 години. Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците, споделя някой. Не в противен случай, до момента в който нас ни има, ние ще пишем тези учебници, които носим в нашите души , съобщи той. Ако живеем в един двуличен свят, в който наличието в учебниците ще бъде едно, само че в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре, разясни още водачът.

Трябва с достолепие да одобряваме обстоятелствата от историята, само че не за ненавист, разделяне или опълчване. Точно противоположното – би трябвало да знаем обстоятелствата от нашата история такива, каквито са, с цел да се поучим от нашата история. Не да живеем в предишното, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата Родина, да има разцвет. Затова ни е нужна действителната история и фактология, съобщи Карадайъ.-->

Председателят сподели, че когато през 1964 година в Западните Родопи сменяха имената, вършиха опит за насилствена асимилация, ние от Източните Родопи не се вълнувахме от този развой и на това разчиташе държавната машина. След това обаче като пристигна този противен развой и в Източните Родопи, Делиормана не се вълнуваше толкоз доста, тъй като споделяше, че „ те там в Родопите са други и при нас няма да стане “. Само че и там стана. Това направи вероятното да осъзнаем, че разграничени, ние постоянно ще имаме проблеми, разгласи той.

Карадайъ сподели, че жертвите от опита за насилствената асимилация направиха по този начин, че с помощта на нашия почетен ръководител доктор Ахмед Доган, в комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше проведено да се опълчи на този режим. Това бе незаконната организация, която сътвори доктор Ахмед Доган , напомни Мустафа Карадайъ.

Водачите й бяха разкрити, бяха в пандизите, само че даже от пандизите съумяха да провеждат мирните митинги през 1989 година, против които страната излезе с танкове и автомати, добави Карадайъ . И отново дадохме свидни жертви, само че успяхме да свалим комунистическата и тоталитарната власт, с цел да пристигна демокрацията в нашата Родина , сподели още той.

Карадайъ сподели, че през днешния ден, в случай че има политици, които се пробват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест. Но ние не сме като тях, ние ще приказваме за тези исторически обстоятелства, с цел да може нашите деца и идващите генерации да ги знаят.

Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме освен това. Онова обединяване от 1989 година, което смъкна тоталитарната власт, се разпростра и от 1990 година насам, към този момент 30 години се назовава Движение за права и свободи, бе безапелационен ръководителят.

Лидерът сподели, че Движение за права и свободи направи вероятното, с цел да може през днешния ден България да е член на НАТО и Европейски Съюз. Никой не може да неглижира тези обстоятелства от нашата история, от историята на България. Сега обаче, след 30 години народна власт, демокрацията не е на това равнище, което би трябвало да бъде, изясни той. Защото виждаме лицемерна политика. Защото виждаме политици от разнообразни политически партии по едни тематики в Брюксел да водят една политика, по същите тематики тук в България да водят противоположна политика.

Затова ние сме призвани да продължим този път на битка за народна власт, права, свободи, достолепие, име, език и за вяра в нашата Родина и ще продължаваме да отстояваме демокрацията в името на по-доброто бъдеще на България, бе безапелационен Мустафа Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи сподели още, че в случай че в последните 4 години на този площад имаше друго чувство, в случай че имаше хора с наведени глави, в случай че имаше хора, които се чудиха кога от коя страна да застанат, то тази година ние сме тук дружно с нашето достолепие и с гордо вдигнати чела, че ние успяхме да запазим нашето единение и нашата мощ в нашата Родина. Това показахме и доказахме на миналите избори през 2019 година, добави още той.

Карадайъ акцентира, че на този площад има от ден на ден християни, а освен мюсюлмани. Така стана и с общините в България. Движение за права и свободи разшири своята география и наличие в локалната власт, за което бих желал да ви благодаря и да ви поздравя, заключи водачът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР