Общинският съвет и администрацията начело с кмета Иван Тотев се

...
Общинският съвет и администрацията начело с кмета Иван Тотев се
Коментари Харесай

Царят на заменките поиска 4,8 млн. за 767 кв. м между 2...

Общинският съвет и администрацията отпред с кмета Иван Тотев се озоваха под блокада през вчерашния ден от две групи протестиращи против застрояването на два частни терена. В залата на локалния парламент с плакати „ Искаме си парка ” пристигнаха и бранителите на зелените площи до хотел " Санкт Петербург " и на междублоковото пространство на ул. „ Родопи ” и „ Кап. Райчо ”. И двете групи сложиха ултиматум на локалната власт - или общината изплаща частните парцели и резервира зеленината, или митинги до дупка.

Повече от два часа се вихриха кавги сред общинарите, които взаимно се упрекваха за неналичието на подготвеност, образование, популистки пиар и управнически зулуми.

До съответни решения обаче не се стигна. Преговорите със притежателите ще не престават.

Байрям Солак публично изиска 3,9 млн. лв. за 16-те дка до хотел „ Санкт Петербург ”, въпреки че съгласно нотариалния акт е придобил парцела против 800 000 лева без Данък добавена стойност. Офертата ще се преглежда на една от идващите сесии. Пред протестиращите кметът увери, че в ЕСУТ е импортиран нов обстоен организационен проект, който планува озеленяване, а не строителство. „ Това е победа, тъй като в случай че се смени отреждането, притежателят ще смъкна цената и паркът сигурно ще бъде непокътнат ”, разяснява ръководителят на инициативния комитет Асен Костов.

НЕПРИЛИЧНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Страстите в залата се разгорещиха в допълнение поради 767 кв. метра сред ул. „ Родопи ” и „ Кап. Райчо ”, откакто зам.-кметът инж. Димитър Кацарски предложи парчето земя да бъде купено за 4,8 млн. лв. с Данък добавена стойност. Офертата е била дадена от притежателя на терена - компания „ Центрум Хаус ”, придобила парцела от Васил Будев. Той пък е получил междублоковото пространство под формата на една от заменките още през 2007 година, по време на ръководството на кмета доктор Иван Чомаков. Заради поредност сходно покупко-продажби по това време някогашният зам.-декан на Стоматологичния факултет бе наименуван Царя на заменките. Оценката на парцела, направена от Община Пловдив, е 1 004 000 лв., само че притежателят желае близо 5 пъти повече пари.

„ Ако решите да купим парцела на ул. „ Родопи ”, ще би трябвало да се режат финансови разноски, тъй като в бюджета не са планувани средства за сходни покупко-продажби. Примерно да се откажем от ремонта на Кукленско шосе.

Според него не може 20-30 души да карат останалите 300 000 пловдивчани да заплащат за това, че теренът пред тях се застроява.

Ако се купуват и 16-те дка до хотел „ Санкт Петербург ”, ситуацията става още по-тежко ”, призна кметът. Тотев описа, че се упражнява напън - протестиращите от ул. „ Родопи ” му пращали фотоси на вайбър и са пристигнали пред къщата да го търсят, евентуално подстрекавани от политици.

„ Вие сте кмет, по тази причина е редно хората да ви търсят. Но имате избор - да не се кандидатирате наесен ”, посъветва Петя Манева /БСП/. „ Като седна у дома да мисля за изборите, и на мен ми минават такива мисли ”, отвърна градоначалникът.

Протестиращите пък разкриха, че преди една година, тъкмо когато са внесли в общината подписка с искане за прекъсването на градежа на ул. „ Родопи ” 28, по предложение на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски на същия притежател беше продадена общинска къща в съседство на ул. „ Родопи ” 30. Гражданите допускат, че този трик е изработен съзнателно, като по този метод администрацията е услужила на притежателя да си разшири площта. „ Порокът е в основния проектант, който от няколко години се назначава краткотрайно, и в ръководството на общинската благосъстоятелност, за която дава отговор инж. Димитър Кацарски. Навремето доктор Иван Чомаков беше освободил заместника си доктор Недялко Генчев за проблемите, които той сътвори, и за хотела на морето. Славчо Атанасов се раздели с вицето си Антон Янев. Вие ще имате ли смелостта да се освободите от вашия зам.-кмет? ”, попита Камен Шишманов /ВМРО/. „ Защо за няколко месеца да променям основния проектант и заместника? Като има нов кмет, той сигурно няма да остави на работа Кацарски, а и измежду вас ще има доста нови съветници ”, предвижда градоначалникът.

Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/ предложи общината да води договаряния със притежателя на 767 кв. м на ул. „ Родопи ” 28 за 1 004 000 лв., само че я поддържаха единствено 13 съветници при наложителните най-малко 26. Предложението на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски за 4,8 млн. лв. беше отхвърлено, в това число от съветниците от ГЕРБ, което сподели, че е импортирано проформа. " Две седмици водехме договаряния със притежателя, вследствие на което той внесе офертата. Предложих я на Общинския съвет, тъй като дадох обещание на жителите и държа на думата ", изясни кметът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР