Общинският съвет даде съгласие Община Мездра да кандидатства с проектно

...
Общинският съвет даде съгласие Община Мездра да кандидатства с проектно
Коментари Харесай

Община Мездра ще кандидатства с проект за обновяване на уличното осветление /снимки/

Общинският съвет даде единодушие Община Мездра да кандидатства с планово предложение по Процедура „ Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - Системи за външно изкуствено осветяване на общините “ по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година Това решение бе взето на февруарската сесия на локалния парламент. Проектът планува възобновяване на уличното осветяване в гр. Мездра и в четири съставни села на общината - Моравица, Игнатица, Руска Бела и Дърманци. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ, която е до 100% от допустимите разноски, е 200 000 евро (391 166 лева.), а оптималният - 600 000 евро (1 173 498 лева.). Крайният период за кандидатстване е 20 март.
С друго решение Общинският съвет и Община Мездра одобриха и се ангажираха да ползват в своята активност 12-те правилото за положително демократично ръководство на Съвета на Европа (СЕ), а Община Мездра получи картбланш да взе участие в Петата процедура по отсъждане на Етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище през 2020 година Мездра е измежду 16-те общини в България, които през 2013 година получиха документ за Европейски етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище, удостоверяващ реализирано високо качество на ръководството в общината и ангажираността й да ползва европейските правила за положително ръководство. Съществен миг в актуалната процедура е, че общините, на които е присъден Европейски етикет, ще могат да аплайват по скица за поддръжка на дребни планове, за поощряване развиването и нововъведенията при използване на правилата на положително демократично ръководство.
Местният парламент разпореди на Отдел „ Образование, обществени действия и опазване на здравето “ в Община Мездра осъществяването на Услугата от общ стопански интерес „ Патронажна грижа “ по Проект „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра “, финансиран по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Проектът е на обща стойност малко над 250 хиляди лева и се извършва за интервал от 15 месеца, от които 12 месеца директно даване на услугата. Той ще даде опция най-малко 90 нуждаещи се да получат патронажна грижа в рамките до 2 часа на ден за интервал от 1 година посредством екип от медицински експерти, домашни помощници, психолог и обществен съветник.
Съветниците взеха решение да бъдат предоставени за прилагане чартърен от Общинския аграрен фонд 52 223,422 дка мери, пасища и ливади за стопанската 2020/2021 година на аграрни стопани, които отглеждат пасищни селскостопански животни.
Приет бе докладът за активността на „ Екопроект “ ООД - Враца за последното тримесечие на 2019 година Кметът на общината, а в негово неявяване - ръководителят на Общински съвет, бяха упълномощени да съставляват Община Мездра на постоянно съвещание на Общото заседание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД - Враца, което ще се организира на 5 март, като бе несъмнено и по какъв начин да гласоподават по точките от дневния ред.
Общинският съвет позволи на „ МБАЛ - Мездра “ ЕООД да отдаде чартърен посредством осъществяване на обществен търг и подписване на контракт за наем на общински неподвижен парцел - солидна едноетажна постройка, състояща се от 5 бр. гаражни кафези и помещение за изгаряне на медицински боклуци (‚сметогорна пещ “).
Кметът Иван Аспарухов отговори на запитване, отправено към него от Галя Василева - общински консултант от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България”, по отношение на образуване и осъществяване на церемонията „ Спортист на годината на Община Мездра 2019 “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР