Общинските управи в Кюстендилско и местното население са недоволни от

...
Общинските управи в Кюстендилско и местното население са недоволни от
Коментари Харесай

Напрежение в Кюстендилско заради поскъпване на водата с над 80%

Общинските управи в Кюстендилско и локалното население са недоволни от планувано внезапно нарастване цената на питейната вода с над 80% . Тя е заложена във към този момент прегледания от КЕВР бизнес проект на районния оператор „ Кюстендилска вода “. Със свое мнение против заложеното нарастване реагира и омбудсманът Диана Ковачева.

Увеличението на цената на ВиК услугата за 2023 година за Кюстендилска област е с 81,25%. В съпоставяне със в този момент настоящата – от 2,016 лв. с Данък добавена стойност, е планувано тя да стане 3,654 лв. с Данък добавена стойност . В Община Дупница цената за 2024 година ще се усили със 163,10%, т.е. от 1,392 с Данък добавена стойност тя ще бъде увеличена на 3,662 лв. с Данък добавена стойност и то без да е регистрирана инфлацията. Общински съветници от Кюстендил внасят документално искане бизнес проектът да бъде върнат на „ Кюстендилска вода “ за ново разглеждане.

„ Не може когато 10 години не си вдигал една цена, стремително да я вдигнеш и то в интервал след две-три рецесии, които се натрупаха вкупом, и поради това нашият апел е нарастването на водата да бъде планувано гладко, както трябваше да бъдат направени локалните налози. Добрият метод нормално е това да се случва с годишната данъчна инфлация “, разяснява инж. Огнян Атанасов пред „ БНР “.

В Дупница реакциите са още по-остри . Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов:

„ Безумно висока цена, несъответстващо висока, излишно висока. Няма на кого да се оплачем. Няма страна, няма институции. “

Предстои на 30 май КЕВР да се произнесе дефинитивно по импортираните от общините и омбудсмана претенции и възражения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР