Общинските трябва пазари да бъдат отворени, за да може производителите

...
Общинските трябва пазари да бъдат отворени, за да може производителите
Коментари Харесай

Танева предлага да се отпуснат 30 млн. лв. за нисколихвени кредити на земедските производители

Общинските би трябвало пазари да бъдат отворени, с цел да може производителите да осъществят творби от тях разсад, съобщи през днешния ден в Съединение земеделксият министър Десислава Танева, която се срещна с производители на зеленчуци от района. 

Танева разгласи, че ще предложи да бъдат отпуснати нисколихвени заеми до 30 милиона лв. на производителите, които да могат да оферират създадената от тях продукция напряко в магазините, без медиатори и прекупвачи.   По думите й довечера ще заседава Управителния съвет на Държавна фирма " Земеделие ".

" Ние считаме да приемем няколко ограничения тази вечер за поддръжка на оранжерийните производители и на стопаните, които създават плодове и зеленчуци. Първата от тях  е 30 млн. лева запас за нисколихвено кредитиране на производители на плодове и зеленчуци, до 75% от размера на обвързаната им поддръжка единствено при залог на заплащанията по тази поддръжка, които са за идната година и всекидневно ги плащаме през март. Втората мярка е ориентирана към бенефициентите на държавната капиталова помощ за растениевъдството.



Оттам сме готово да платим предплатено капиталовата дотация. Друга мярка за поддръжка на каналите за доставка на българското произвеждане до крайния консуматор на районен принцип, за нея още се обмисля дали ще има резултат, избрана помощ да получат локалните търговци, които от локални производители  да оферират домати  и краставици, оранжерийно произвеждане ", уточни Танева.

" Адмирирали сме постоянно да не се позволяват прекупвачи на борсите, само че пазарите са разнообразни ", разяснява още министърът. Тя добави, че чак откакто премине рецесията с ковид и след отпадане на изключителното състояние, ще бъдат набелязани ограничения за подкрепяне на земеделските производители освен с държавни средства, само че и с пари от еврофондовете. Това щяло да стане най-рано при започване на есента, предвижда министър Танева. 

Министърът дойде в Съединение ден, откакто бе оповестена заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, с която се позволява отварянето на кооперативните и фермерски пазари при нужните ограничения за сигурност на търговци, производители и жители. 

Пред Танева  локални производители се оплакаха, че пазарите в близките градове и села, където до момента са продавали разсада си, не работят.   Според регионалния шеф Дани Каназирева пък, напътствията, дадени от здравното министерство и Националния действен щаб, би трябвало да се съблюдават прецизно, а ограничителните  заповеди, наложени от локалните органи отвън Закона за здравето и актовете на здравния министър, би трябвало да бъдат анулирани , както е записано и в заповедта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР