Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност

...
Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност
Коментари Харесай

НС даде правомощия на общински служители, близки до тези на органи на МВР

Общинските чиновници ще могат да подкрепят реализирането на административно-наказателната активност на територията на общината, като извършват функционалните си отговорности в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, одобрени от кмета на общината.,
Това одобри Народното събрание посредством промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация на първо четене.
За " законопроекта гласоподаваха 96 народни представители, " Против " -69 и " въздържали се " -4, с което те бяха признати.
Измененията са импортирани от съпредседателя на ПГ на „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов и народния представител от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов.
В период до три месеца след назначението им, чиновниците в звеното минават образование по специфична стратегия, направена от Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи.
Дебати
Промените бяха обосновани от депутата от ГЕРБ Емил Христов като допълнение и разширение съществуващите законови благоприятни условия за надзор на публичния ред . Според него главен проблем е неналичието на съответни пълномощия на общинските чиновници, което ги принуждава да правят взаимни инспекции с органите на Министерство на вътрешните работи.
" Дори, когато пред очите ни се прави посягане пред общинска благосъстоятелност, единственото, което общинските чиновници могат да създадат е да алармират полицейски органи и да чакат идването им ", посочи още Христов и регистрира, че в доста от случаите в дребните обитаеми места има дефицит на полицейски чиновници.
Остри рецензии към законопроекта насочиха от Българска социалистическа партия. В навечерието на локалните избори се мъчите да създадете спомагателни лостове за постоянно въдворяване на властта си в общините, посредством персонални кметски преторианци, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков.
По думите му с препоръчаните промени се основава причина за пораждане на силови структури под персоналното предписание на кметовете, за налагане с репресивни способи на властовия им потенциал.
Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков по какъв начин би привел в осъществяване този закон.  Зад този закон се прикрива и неспособността да се извърши предизборното заричане на ръководещите за непрекъснато полицейско наличие във всяко обитаемо място , нападна депутатът от левицата.
Янков е на мнение, че с него се показва и следващо отдръпване на страната от функционалностите й за застраховане на сигурността и публичния ред посредством Министерство на вътрешните работи. Този закон ще сложи личността на кмета над закона, тъй като по какъв начин си представяте примерно, представител на тази конструкция в ролята на санкциониращ погрешно паркирал кмет, на който в действителност е директно зависещ, разяснява социалистът.
Не ми се мисли даже каква ще е ролята на тези структури по време на избори, поради и преобладаващото съществуване на кметове от две политически сили, всяка със своята специфичност на властови параметри, съобщи Красимир Янков.
" Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена конструкция във второ Министерство на вътрешните работи - имам поради Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.
Опитахте и през " Закона за частната охранителна активност " да създадете необикновен метод за обезпечаване публичния ред и сигурност в страната, който в действителност щеше да ни върне в средата на 90-те години - по този начин нареченото мутренско охранителни време ", продължи с рецензиите аленият народен представител.
Това не е повишаване на ролята на локалното самоуправление, а механизъм за цялостен надзор от ръководството по места върху популацията , уточни още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР