Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност

Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност ...

НС даде правомощия на общински служители, близки до тези на органи на МВР.

Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност на територията на общината, като изпълняват функционалните си задължения в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, утвърдени от кмета на общината.,
Това прие парламентът чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене.
За" законопроекта гласуваха 96 народни представители, "Против" -69 и "въздържали се" -4, с което те бяха приети.
Измененията са внесени от съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и народния представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Емил Христов.
В срок до три месеца след назначаването им, служителите в звеното преминават обучение по специална програма, изготвена от Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерство на вътрешните работи.
Дебати
Промените бяха обосновани от депутата от ГЕРБ Емил Христов като допълване и разширяване съществуващите законови възможности за контрол на обществения ред. Според него основен проблем е липсата на адекватни правомощия на общинските служители, което ги принуждава да извършват съвместни проверки с органите на МВР.
"Дори, когато пред очите ни се извършва посегателство пред общинска собственост, единственото, което общинските служители могат да направят е да сигнализират полицейски органи и да чакат пристигането им", уточни още Христов и отчете, че в много от случаите в малките населени места има недостиг на полицейски служители.
Остри критики към законопроекта отправиха от БСП. В навечерието на местните избори се мъчите да създадете допълнителни лостове за вечно въдворяване на властта си в общините, чрез лични кметски преторианци, подчерта депутатът от БСП Красимир Янков.
По думите му с предложените промени се създава предпоставка за възникване на силови структури под личното разпореждане на кметовете, за налагане с репресивни методи на властовия им капацитет.
Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков как би привел в изпълнение този закон.  Зад този закон се прикрива и неспособността да се изпълни предизборното обещание на управляващите за постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, атакува депутатът от левицата.
Янков е на мнение, че с него се демонстрира и поредно оттегляне на държавата от функциите й за обезпечаване на сигурността и обществения ред чрез МВР. Този закон ще постави личността на кмета над закона, защото как си представяте примерно, представител на тази структура в ролята на санкциониращ неправилно паркирал кмет, на когото всъщност е пряко подчинен, коментира социалистът.
Не ми се мисли дори каква ще е ролята на тези структури по време на избори, предвид и преобладаващото наличие на кметове от две политически сили, всяка със своята специфика на властови параметри, заяви Красимир Янков.
"Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена структура във второ МВР - имам предвид Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.
Опитахте и през "Закона за частната охранителна дейност" да създадете особен подход за осигуряване обществения ред и сигурност в страната, който всъщност щеше да ни върне в средата на 90-те години - така нареченото мутренско охранителни време", продължи с критиките червеният депутат.
Това не е нарастване на ролята на местното самоуправление, а механизъм за пълен контрол от управлението по места върху населението, посочи още той.

Източник: actualno.com