Общинските съветници в страната са притеснени от текст в Закона

...
Общинските съветници в страната са притеснени от текст в Закона
Коментари Харесай

Общинските съветници в страната притеснени от текст в антикорупционния закон

Общинските съветници в страната са обезпокоени от текст в Закона за противопоставяне на корупцията, който визира Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ ръководителят на УС на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки Красимира Германова . Тя изясни:
В Закона за попречване на корупцията има един параграф 19, който прави смяна в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, което ни тормози общинските съветници. Добавена е точка, където има ограничавания общинският консултант да не може да бъде Едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с общината, в която е общински консултант, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или общински предприятия. Нас не ни тормози този факт, че имаме такава възбрана или ограничаване. Притеснява ни, че в наредбата е посочено едно общо разбиране за контракти с общината, търговски сдружения с общинско присъединяване или общински предприятия без да се прави разграничаване или конкретизация на тези контракти. В общия смисъл е и контракт за наем на помещение. Имаме доста персонални лекари, които са общински съветници – те имат подписани контракти за наем за кабинета, в който обслужват локалната общественост. Понякога това са контракти за осъществяване на ремонтни действия чрез някаква извоювана поръчка. Такива контракти може да бъдат и в курортните обитаеми места и освен, контракти, подписани при отдаване на краткотрайно преместваеми обекти, контракти за комерсиална повърхност. Ако общински консултант е съучастник в комерсиално сдружение и той реши да направи някакво подаяние на общината или общинско дружество.

Германова акцентира, че не са срещу рестриктивните мерки, само че би трябвало да бъде конкретизирано тъкмо за какви контракти става въпрос. Като различен проблем тя уточни, че на никое място не попада какво се случва при заварено състояние. В 80% от общините все още има огромно терзание.

Надявам се да се изяснят нещата в най-кратко време – да имаме информация и да знаем по какъв начин да постъпим, с цел да не се окажем в обстановка, в един миг да останем без общински съветници.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР