Общинските съветници в София отхвърлиха предложението на Симеон Ставрев от

...
Общинските съветници в София отхвърлиха предложението на Симеон Ставрев от
Коментари Харесай

“Демократична България” поиска проверка на депата за отпадъци във “Враждебна” и Долни Богров

Общинските съветници в София отхвърлиха предлагането на Симеон Ставрев от “Демократична България ” за геодезическо снимане на депата за боклуци в кв. “Враждебна ” и с. Долни Богров.

Според него при осъществени инспекции на депото при кв. „ Враждебна “ са открити нарушавания на общинското сдружение “Софинвест ” ЕООД, за което са му направени наложителни наставления. Симеон Ставрев изиска с отчет да бъде изработен и разбор на водата на територията на някогашната кариера “Пет могили ”.

При инспекция на РИОСВ-София във Враждебна е открито, че в зоната за рекултивация ce правят противоположни диги с инертни боклуци (бетон, тухли и керамика), земни маси, както и едрогабаритни боклуци, излезли от приложимост гуми, рециклируеми (пластмаса, хартия и картон и и найлон) и биоразградими боклуци, стимулира се съветникът от “Демократична България ”. Повечето от тези отпадъци не попадат в обсега на дефиницията за „ инертни боклуци “.

“От откритата фактическа конюнктура е видно, че „ Софинвест “ ЕООД прави интервенция R10 c боклуци, които не са позволени в разрешителното на сдружението ”, разяснява Ставрев.

Още през 2020 година инспекция, назначена от някогашния министър на екологията Емил Димитров – Ревизоро, „ Софинвест “ ЕООД уведомява кмета на София, че потенциалът на площадката планува да бъде привършен до края на 2021 година

“Вярваме и на констатациите на РИОСВ-София, и на Министерство на околната среда и водите, които единствено удостоверяват обстоятелствата. А точно – че общинското сдружение “Софинвест ” неведнъж е нарушавало наредбите и е допускало влагането на боклуци, разнообразни от описаните в проекта за рекултивация, на площадката за земни маси и строителни боклуци “Враждебна ”, разяснява Ставрев.

“Материалите като пластмаси, стиропор, ПДЧ плоскости съдържащи формалдехидни и карбамидни лепила, опаковки от строителна химия, автомобилни гуми, балирани боклуци и доста други, които са документирани с видео клипове и фотоси, имат време за разложение от десетки и стотици години и занапред ще генерират замърсяване на почвите и подпочвените води ”, добави той.

Симеон Ставрев разяснява още, че позицията на “Софинвест ” е, че площадката не е със статут на хранилище и по тази причина няма условие за съществуване на предпазваща мембрана. “Всичко щеше да е наред, в случай че обаче “Софинвест ” съблюдаваха проекта за рекултивация и влагаха в нея единствено земни маси и инертни строителни боклуци, а не всевъзможни мъчно разградими отпадъци ”, сподели той.

Нивото на подпочвените води в региона е доста високо, заради минаващата в непосредствена непосредственост река Искър. Водните обекти, които са се образували от активността на кариерата “Пет могили ” към този момент към 40 години са дом на доста скотски типове. Дълбочината им доближава 30 метра, а размерът на най-голямата водна повърхност е към 600 дка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР