Общинските съветници в Бургас провеждат днес първото си редовно заседание.

...
Общинските съветници в Бургас провеждат днес първото си редовно заседание.
Коментари Харесай

В Бургас ще има Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии

Общинските съветници в Бургас организират през днешния ден първото си постоянно съвещание. Според кмета на града Димитър Николов най-важното решение на сесията е обвързвано с построяването на Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии. С болшинство точката беше гласувана, а кметът Димитър Николов я разяснява по този начин:
„ Това е мощен теоретичен план. Преди една година нямаше да имаме опция да изградим подобен център. Радвам се, че в Бургас ще се случват извънредно значими за страната ни действия. Ползите са, че посредством високите технологии ще се даде опция за по-качествена медицина за пациентите в града ни. Ние сме общината, която е вложила най-вече средства в ин витро. Именно тази лаборатория ще увеличи възможностите на младите двойки да имат деца. Учените ще вършат значими открития, като има опция да се сътвори и младежка школа. Това е значим план освен за Бургас, само че и за цялата страна “. 
Основната цел на плана е създаване на модерна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни проучвания. Тя ще обезпечи достъп на пациентите до достиженията на персонализираната медицина. В рамките на плана, със средствата на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", ще бъде обезпечено съвременно съоръжение за лабораторията - секвенатор и съпътстващ профилиран диагностичен програмен продукт за проучване и следене на пациенти с туморна патология, както и друго профилирано съоръжение, належащо за основаването на модерната генетична лаборатория. Другият значим акцент, върху който ще се концентрират дейностите по плана, е реализирането на научни проучвания и разбори за създаване на нови способи за усъвършенстване лекуването на онкоболни пациенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР