Общинските съветници ще се редят на опашка в Общинската избирателна

...
Общинските съветници ще се редят на опашка в Общинската избирателна
Коментари Харесай

Общинските съветници декларират бордовете, ако искат

Общинските съветници ще се редят на опашка в Общинската изборна комисия (ОИК) този петък, 23 февруари, с декларациите за несъответственост по новия закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.  Шефката на локалния парламент Савина Петкова е изпратила до всички градски старейшини съобщение, че представител на ОИК-Пловдив ще приема документите от 10 до 12 часа на 12-ия етаж на някогашния партиен дом. Шефовете на групите бяха известени в допълнение на среща през вчерашния ден, свикана в Общинския съвет. 

Местните избраници, които са 51 на брой, би трябвало да заявяват дали имат присъединяване в ръководещите органи на компании и дали са притежатели на сдружения, сключили контракти с Общината за услуги или артикули.  

Кашата обаче е цялостна, тъй като завчера вносителите на антикорупционния закон са разгласили допълнение, което занапред предстои на разискване. То гласи, че законът влиза в действие от 23 януари 2018 година, само че възбраната за съвместяването на работата в органите на локалната власт и комерсиалните връзки с общините ще важи едвам от 1 декември 2019 година

Савина Петкова съобщи за " Марица ", че няма да разяснява проблема. " Всеки самичък би трябвало да реши дали да подава декларация ", сподели шефката на градския парламент. Самата тя е попълнила и ще я внесе в ОИК. Савина Петкова няма записана компания на свое име, нито взе участие в бордове или контролни органи на държавни, общински и смесени сдружения. 

Ще приемем декларациите и ще ги публикуваме в уеб страницата, както изисква законът, само че нямаме пълномощия да се изговарям кой е постоянен и кой не е, изясни ръководителят на ОИК Тодор Тодоров. Само преди няколко дни, на 15 февруари, от ЦИК са го уведомили документално, че Общинските изборни комисии нямат никакъв ангажимент към декларациите по антикорупционния закон. Ще действаме съгласно напътствията, добави Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР