Общинските съветници Севдалина Турманова, Виолета Илиева, Калояна Живкова и Димчо

...
Общинските съветници Севдалина Турманова, Виолета Илиева, Калояна Живкова и Димчо
Коментари Харесай

Общински съветници от Бургас настояват за ремонт на емблематичен училищен двор

Общинските съветници Севдалина Турманова, Виолета Илиева, Калояна Живкова и Димчо Грудев упорстват за реорганизация на двора на ОУ „ Любен Каравелов ” в Бургас.
То е основано през 1929 година като главно, а от 1932 година има и прогимназиален курс. Сега там се образоват 533 възпитаници от първи до седми клас. Училището се намира в жилищен комплекс „ Възраждане ”.
През месец май 2019 година избухна сандал с построяването на кооперация на метри от учебното заведение . Тогава кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед градежът на постройката да бъде спрян. Последваха митинги от страна на притежателите на земята от една страна и на родители, загрижени за сигурността на децата. За да разбере, какво е развиването на обстановката с днешна дата, Actualno.com беседва с Николай Богов, шеф на строителната компания:
“Още няма позволение на казуса. От общината дадоха обещание да създадат подмяна на мястото на притежателите с друго. Ние спечелихме делото с общината в Бургаския областен съд, в този момент те го апелират във Върховен административен съд. Очаква се съглашение сред притежателите и общината за подмяна на имота. Собствениците подадоха информация за място, което ги устройва и чакаме. Дотогава мястото си остава на притежателите. Строежът до учебното заведение е замразен, само че ние сме си в правото да стартираме да строим “.

Новата образователна година стартира в учебното заведение с актуализирани класни стаи и коридори.
Поетапно ще се реконструират всички пространства, само че най-неотложни са ремонтите на учебния двор и оградата. Те не са обновявани от 50 години даже отчасти, терените са неравни и не могат да се употребяват за спортни занимания.
Реконструкцията на двора е наложителна и поради богатите обичаи на учебното заведение в региона на спорта .
Другият мотив, поради който общински съветници упорстват за ремонта, е идният празник.
„ През месец април следва тържественото честване на 90-годишнината от основаването му. Подготвени са поредност от събития, в които ще се включат сегашни и приключили възпитаници. Много от тях са прочули Бургас и България със своите познания и гении по целия свят ”, напомнят съветниците, които настяват за реконструкцията на двора.
Проектът за възобновяване на дворното пространство е подготвен. Той дава отговор на европейските условия за учебен спорт и сигурност на учениците.
Освен със спортната си активност учебното заведение се гордее и с паралелките за интензивно проучване на хореография и изобразително изкуство. Създадена е театрална школа и вокална група. Училището работи по просветителни планове с разнообразни страни като Румъния, Италия, Турция, Полша, Гърция, Испания, Хърватия, Германия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР