Общинските съветници от Варна се обявиха против провеждането на местен

...
Общинските съветници от Варна се обявиха против провеждането на местен
Коментари Харесай

Ще има ли референдум за Морската градина във Варна?

Общинските съветници от Варна се оповестиха срещу провеждането на локален референдум за Морската градина. Те се събраха през днешния ден на общо съвещание на всички комисии преди изключителната сесия в понеделник, на която би трябвало да се вземе решение дали ще се поддържа допитването за превръщане на Морската градина и възбрана за строителство на крайбрежната алея.

Преди 5 години подписка с над 32 000 гласа беше импортирана в Общинския съвет, само че не беше прегледана. От Инициативния комитет заведоха дело и при започване на годината Върховният административен съд задължи ръководителя на съвета да я подава за разглеждане. Мотивите на съветниците срещу референдума са два. Първо - съгласно инспекцията на ГРАО годните подписи са с 331 по-малко.
Юлиян Чолаков, ръководител на Инициативен комитет за осъществяване на референдума:
" Оказа се, че в нашата страна няма критерии, по които да се правят оценка валидността на записите. Това е главен проблем. " Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет - Варна:
" Личното ми мнение е, че следва да се организират референдуми, които са свикани и инициирани законосъобразно. "
Вторият претекст е, че двата въпроса са незаконосъбозани и не са в компетентнотстта на локалната власт. Въпросите засягат обсега на Морската градина и позволените за създаване обекти.
Юлиян Чолаков, ръководител на Инициативен комитет за осъществяване на референдума:
" Общинските съветници желаят да избягат от отговорност, като трансферират отговорността по тази причина към централните органи, като споделят, че не са способени. " Христо Атанасов, общински консултант:
" Дали са законосъобразни сега аз не мога да дефинира, това ще го дефинира съдът. "
Против провеждането на допитване се оповестиха представители на туристическия отрасъл. Според тях инфраструктурата на крайбрежната зона би трябвало да се развива, само че уравновесено и без ненужно застрояване.
Жельо Душев, ръководител на Варненска туристическа камара:
" Има към този момент организационен проект. Той е зависещ на всички законови условия. "
Крайното решение на Общински съвет ще бъде взето на изключителната сесия на 22 януари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР