Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ внасят днес в Районна

...
Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ внасят днес в Районна
Коментари Харесай

"Съюз за Пловдив“ сезира прокуратура за подправени протоколи на първия тур

Общинските съветници от „ Съюз за Пловдив “ внасят през днешния ден в Районна прокуратура сигнал за съществени злоупотреби, осъществени от членове на секционни изборни комисии след приключването на първия тур на 27 октомври.

Към жалбата са приложени 1500 копия на протоколи, събрани в 10 папки.

След инспекция на част от тях са открити фрапантни разминавания сред в началото вписаните в протокола резултати и дефинитивно регистрираните в Общинската изборна комисия. Това дава съображение за подозрения, че има подправени протоколи.

Това оповестиха на конференция юристът на „ Съюз за Пловдив “ и учител доцент Веселина Канатова - Бучкова, и общинските съветници Евелин Парасков, Веселин Козарев и инж. Гергана Стоянова.

Те упорстват прокуратурата да извърши цялостна инспекция, като се направи параленост сред отразеното в протоколите, копия от които са показани на покровителите ни, тези показани в ОИК и тези, предоставени на и оповестени от ЦИК.

Както и да се извърши броене на бюлетините, което да откри в кои протоколи данните са отразени вярно и дали формираните протоколи от длъжностни лица са документи с правилно наличие и в случай че се потвърди закононарушение, отговорните лица в секционните комисии да понесат отговорност.


Застъпниците на „ Съюз за Пловдив “, които имаха право да участват при преброяването на бюлетините, са получили протоколите от секционните изборни комисии (СИК). Те са подписани от всички членове на комисията.

„ Съгласно член 441, алинея 2 от Изборния кодекс ремонти в протокол след подписването му може да се вършат преди оповестяване на резултатите от гласуването. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като в профил се написа „ корекция ".

Това значи, че ремонти в протокола на СИК не могат да бъдат правени след оповестяване на резултатите “, изясни юрист доцент Веселина Канатова - Вучкова.

Председателят или зам.-председателят, секретарят и член на СИК предават протоколите на Общинската изборна комисия (ОИК).

Там се прави инспекция и се вкарват данните, като през това време членовете на СИК наблюдават за точността. Когато ОИК откри явни в действителност неточности в протоколите, те се означават в тях и се подписват от членовете на СИК.

„ Законът споделя, че не може да има корекция на протоколите след инструкции в Изборния кодекс миг. Между протоколите на СИК, предадените от тях екземпляри в ОИК и надлежно оповестени в ЦИК би трябвало да има цялостно съвпадане “, акцентира доцент Веселина Канатова - Вучкова.

При инспекцията обаче са открити фрапиращи разлики.


Съветниците показаха единствено няколко и показаха 22 копия на протоколите на СИК, чиито данни се разминават с оповестените в ЦИК, само че нарушаванията са доста повече.

1. В протокола на секция 06016, удостоверен с подписите на ръководител, зам.-председател и секретар, действителните гласове на НФСБ - Вътрешна македонска революционна организация са 3 (с думи и цифри). В протокола, качен в ЦИК, гласовете на НФСБ – Вътрешна македонска революционна организация са 33 (с думи и цифри).

2. В секция 02015 резултатът за НФСБ - Вътрешна македонска революционна организация е 4 гласа, а в протокола, разгласен в ЦИК, е 44.

3. В секция 02066 за Кауза Пловдив са вписани в протокола 0 гласове, а в ЦИК - 20.

4. В секция 06058 съгласно протокола Кауза Пловдив има 5 гласа, а в ЦИК те са към този момент 17.

5. В секция 06011 в протокола, удостоверен с подписите на ръководител, зам.-председател и секретар, действителните гласове на Съюз за Пловдив са 170. В протокола, качен в ЦИК, резултатът фрапантно е понижен на 17 гласа.

6. В секция 06024 има допълнение в протокола, от което се вижда, че претендентът на НФСБ – Вътрешна македонска революционна организация Славчо Атанасов е имал 10 гласа, само че с различен почерк те стават 70.

7. В секция 06019 в протокола на СИК ясно проличава, че Славчо Атанасов е имал четири гласа и че след това са добавени още 40, т.е. те стават 44. Числата са поправени, с цел да се получат бройките в протокола, като е употребен коректор.

„ Получава се по този начин, че в един и същи протокол има разнообразни резултати. В един от случаите даже има два безусловно разнообразни протокола от една и съща изборна секция, а точно - протокол на СИК в изборна секция № 162202010.

В този случай сякаш един и същият протокол съдържа безусловно разнообразни данни и даже има разнообразни серийни номера на бланките на ЦИК, които са попълвани. Това е доказателство за осъществено непозволено действие “, разяснява юристът на „ Съюз за Пловдив “.

„ Лъжата за минупулацията на екзитполовете беше измислена, с цел да се отклони вниманието от подправянето на протоколите. Определени кръгове желаеха да избутат Славчо Атанасов на балотажа.

А когато преди изборите му предричаха победа с 30 %, отново ли ние сме манипулирали вота? Това е цялостна неистина “, отвърна Евелин Парасков.

Съветникът акцентира, че е невероятно да бъдат манипулирани по едно и също време три социологически организации, които вършат междинни регистрирания на всеки три часа.

„ Как по този начин те познаха процентите и на Здравко Димитров, и на Славчо Атанасов, а не познаха нашите? Сценарият с сякаш манипулираните екзитполове беше част от сюжета против претендентите на „ Съюз за Пловдив “. С този сюжет се прикри кражбата на нашите гласове “, разяснява инж. Гергана Стоянова.

Веселин Козарев подсети, че разликата сред Славчо Атанасов и Дани Каназирева беше едвам 3,7 %. При ниската изборна интензивност това прави под 5000 гласа. „ По 10 гласа да ни вземат от секция, ето я разликата “, пресметна Козарев.


Според съветниците станалото показва съществуването на политически картел, който през цялата предизборна акция работеше против „ Съюз за Пловдив “ за първо да закарат един претендент без капацитет на балотаж, а по-късно благодарение на платен и следен избор да го създадат кмет.

„ За благополучие този сюжет не съумя “, подчертаха съветниците.

Те подсетиха, че екзитполовете се организират по тъкмо избрана методика за премерване – съгласно времеви диапазон, възраст и обществени критерии.

Освен това в 13,38 часа на 27 октомври „ Съюз за Пловдив “ внесе в ОИК тъжба за прекъсване на екзитполовете, с цел да няма операции в изборния ден.

За наше страдание Славчо Атанасов си разреши да падне доста ниско в предизборната акция в отношението си против нас от „ Съюз за Пловдив “, нашите гласоподаватели и персонално против госпожа Каназиева.

В края на политическата си кариера, господин Атанасов разкри същинската си същина със злобните си и личностни нападки. Ролята му на измъчен политически несретник и жертва, този път отстъпи пред желанието му за реваншизъм.

Този човек беше нелегитимен участник на втори тур. Истинският участник на балотажа се споделя Дани Каназирева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР