Общинските съветници от „Политическа група 5” в Столичния общински съвет

...
Общинските съветници от „Политическа група 5” в Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Общинари предлагат промени при формирането на бюджета на София

Общинските съветници от „ Политическа група 5” в Столичния общински съвет доцент доктор Стоян Александров, инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков не престават да упорстват за смяна в метода на образуване на бюджета на столицата.

Въпросът беше издигнат още през 2018 година, когато кметът Йорданка Фандъкова пое обществено ангажимент към „ Политическа група 5” и даде обещание, че предлагането на общинските съветници ще бъде осъществено. Въпреки това, и до през днешния ден измененията не са влезнали в действие. Затова доцент доктор Стоян Александров, инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков публично внесоха в Столичния общински съвет отчет за „ Приемане на правила за бюджетна процедура на Столична община”. Исканите промени ще дадат опция в процеса да вземат участие интензивно всички заинтригувани страни, а общинските съветници ще могат да вземат участие интензивно при образуването на бюджетната политика. Всяка една от отрасловите комисии в Столичния общински съвет ще взе участие при определянето на политиките и дейностите в съответния сектор, както при годишния бюджет, по този начин и при 3-годишната бюджетна прогноза. От „ Политическа група 5” оферират в бюджетния развой да вземат присъединяване и районните кметове и администрации, както и жители и цивилен организации, и то в ранна фаза на разискване и приемане на бюджета за съответната година. С дейностите си общинските съветници целят по-голяма бистрота при съставянето, осъществяването и доклада на бюджета на София и последователност във финансирането и реализирането на политиките в дълготраен проект. Търси се и по-равномерно развиване на всички региони на града, което сега е сериозен проблем за столицата.

„ Идеите ни за промени в бюджета процедура съществуват повече от две години и още тогава предлагането ни беше признато с консенсус в СОС”, сподели ръководителят на Политическа партия МИР и съпреседател на „ Политическа група 5” инж. Симеон Славчев. Той напомни, че беше образувана работна група, която създаде разпоредбите за образуването на бюджета. „ Тези правила трябваше да влязат в действие и деяние още през 2018 година и бюджета на София да се образува по нов начин”, означи той. „ Управляващите от ГЕРБ и кметът Фандъкова не постъпиха правилно, нито към общинските съветници, нито към жителите на София. Решенията на работната група не бяха приложени и преведени в деяние, макар, че персонално кмета и то обществено се ангажира с това. Именно заради тази причина дружно с сътрудниците ми „ Политическа група 5” Стоян Александров, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков внасяме съответен отчет, в който сме заложили всички ограничения и рекомендации на работната група, която беше образувана и ръководена персонално от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов”, разяснява инж. Симеон Славчев.

Очаква се предлагането на „ Политическа група 5” да бъде гласувано на съвещание на Столичния общински съвет през септември и в случай че бъде признато, то бюджета на София за 2020 година ще бъде образуван по радикално друг метод.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР