Общинските съветници от комисията по Наука и образование във Варна

...
Общинските съветници от комисията по Наука и образование във Варна
Коментари Харесай

Образователната комисия във Варна прие новите правила за прием в ДГ и подготвителни групи

Общинските съветници от комисията по " Наука и обучение " във Варна одобриха новата Наредба за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в общинските детски градини, подготвителни, полудневни и целодневни групи към учебните заведения, съобщи кореспондент на Moreto.net.

По думите на Лилия Христова, шеф на дирекция " Образование и юношески действия " в морската столица, тези промени ще уеднаквят процедурите за електронен банкет, какъвто бе въведен в първи клас.

Според новата Наредба най-вече точки - 500, ще получават малчуганите, живеещи 2 и повече години в обсега на детското или образователното заведение. Уседналост сред 1 и 2 години ще носи 400 точки, а до 1 година – 300 точки. 200 точки ще се дават на децата с непрекъснат или сегашен адрес в административния регион. Тези, чиято адресна регистрация е на територията на община Варна, ще получават 100 точки.

По предложение на родители за яслените групи, оптимален брой точки от 500 точки, децата би трябвало да са без смяна на постоянен/настоящ адрес в обсега на детската градина през последните 10 месеца към 15-ти септември в годината на кандидатстване. Ако обаче има смяна през този 10-месечен интервал, те ще получават 400 точки.

Христова изясни, че анализът на администрацията от предишни години демонстрира, че няма родители, които да аплайват за банкет на децата си на възраст под 1 година, само че защото Закона разрешава банкет в ясла на 10-месеца, се прави тази промяна.

В новата Наредба се вкарва и аршин за последователност на желанията, определени от родителя. По първо предпочитание ще се дават 7 точки, по второ - 6 точки, а по последното седмо предпочитание - 1 точка.

С преимущество ще са момчетата и девойките, които имат уседналост над 2 години и чиито братя и сестри посещават същото детско заведение/училище. Така децата ще се съберат на едно място, което ще е облекчение и улеснение за родителите. Това обаче няма да важи за децата, които през актуалната година приключват IV подготвителна група или VII клас в учебно заведение.

Допълнителни точки ще получават малчуганите с двама работещи родители. С преимущество остават близнаците, деца от многодетни фамилии, както и деца със болести с и над 50%. На сираци и на деца, чиито брат/сестра или родител са с решение на ТЕЛК за над 70%, също ще се дават още точки.

Целта на измененията е синхронизиране в оптималната степен на процедурите за банкет в детските градини и учебните заведения, да бъде обезпечен равномерен преход от подготвителна група в първи клас на едно и също учебно заведение и да бъде основана единна електронна система за банкет в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения.

Окончателно решение ще бъде взето на сесия на Общинския съвет.

На днешната комисия беше оправен въпрос от общинския консултант Огнян Къчев (БСП) за надеждността на софтуера, по който се реализира електронен банкет. Освен, че Общината работи с лицензирани компании, съответен отговор не беше даден, от представители на дирекция " Образование ", защото въпросът е механически и те не могат да отговорят на него, само че ще бъде поискана по-подробна информация от експертите. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР