Общинските съветници от групата на Демократична България остро осъждат липсата

...
Общинските съветници от групата на Демократична България остро осъждат липсата
Коментари Харесай

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

Общинските съветници от групата на Демократична България остро осъждат неналичието на съответни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха в София от страна на кмета Йорданка Фандъкова.

В декларация те оферират краткосрочни ограничения, които да подобрят единствено краткотрайно ситуацията в града ни:

Да бъде спрян планът за инсинератора . Построяването на крематориум за отпадък на 2 км от идеалния център на града ще усили замърсяването на въздуха - освен с изгарянето на самия отпадък, само че и с напредването на камионите, които всекидневно ще транспортират този отпадък през целия град.

Да бъде повишен в пъти броят на контейнерите за разделно събиране на боклуци . Да понижим доста количеството на контейнерите за общия отпадък, което ще понижи и общия размер боклук - по този начин се се снижава доста рискът тя да бъде изгаряна по какъвто и да е метод.

Да бъде превърната Топлофикация София в сдружение, чиито услуги са качествени и налични за жителите. Това минава през ръководство на това банкрутирало сдружение посредством външен мениджмънт, с цел да могат да бъдат направени обилни вложения в мрежата, абонатните станции и да се усъвършенства доста услугата, с цел да бъде върнато доверието в предприятието.

Да се откри метод за стимулиране на еднофамилните къщи и други ползватели на твърдо гориво към минава на отопление на природен газ или ел.енергия.

Да бъде усъвършенствана мрежата на градския превоз , тъй че пасажерите да могат да пътуват до всяка точка на града гладко и бързо с него.

Да бъде въведена нова система за таксуване в градския превоз за изминато време или разстояние , която да подава в действително време данни, които да бъдат обществено налични, с цел да може редица приложения като Гугъл Maps или Moovit да дават допустимо най-точна информация на пасажерите.

Да бъде увеличено покритието на синята и зелена зона за платено паркиране , с цел да намалее броят на транспортните средства в тях.

Да бъде построена изчезналата базова инфраструктура , която да разпредели транспортните потоци и да понижи тапите - целия Околовръстен път, булевардите " ", Източна дъга, " Копенхаген ", " Данаил Николаев " до Централна гара, " Пенчо Славейков " след Пирогов и така нататък

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във веломрежа, която да бъде разширена.

Да бъде засилена програмата по озеленяването на града.

Замърсяването в града ни през декември надвиши неведнъж среднодневната норма от 50 микрограма на пространствен метър (50 мкг/м3) за фини прахови частици (ФПЧ). Имаше дни, в които на моменти този индикатор беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата, напомнят от Демократична България.

Те напомнят, че кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прахуляк и серен диоксид усилва общата смъртност при популацията, а при концентрации на половина по-ниски се следи повишение на заболяемостта и нарушение на белодробната функционалност.

Продължителната експозиция на серен диоксид и прахуляк се демонстрира с п овишаване на неспецифичните белодробни болести, най-вече респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити .

Наскоро учени от университета " Макгил " в Канада откриха директна връзка сред фините прахови частици и рака на мозъка, пишат от Демократична България.

Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с апел към жителите да не се отопляват. В сходна сериозна обстановка работата на кмета не е да приканва, а да предприеме незабавни ограничения , тъй като носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни.

От дясната коалиция напомнят, че в пълномощията на кмета е да осведоми жителите за казуса на електронните табла, а освен от гражданските платформи като airsofia.info .

Столична община беше наказана от жители и цивилен организации за отчасти неизпълнени задължения по въпроса, напомнят от Демократична България.

Да вкара зеления билет за градския превоз или изцяло безвъзмезден градски превоз в дните със мощно замърсяване, с цел да може тази мярка би трябвало да подтиква водачите да не пътуват с персоналните си коли.
 Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември
Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември

Обмислят въвеждане на " зелен билет "

Като мярка за възстановяване чистотата на въздуха от Демократична България оферират и по-кратки шпации на линиите на наземния градски превоз, като усили броя транспортни средства, тъй че хората да видят действителен смисъл в това да предпочетат рейсовете, тролеите и трамваите пред колите.

Те упорстват общината:

Да вкара надзор на възбраната за нахлуване в бус лентите, тъй че колите на градския превоз да могат да съблюдават графиците си , а не да попадат в тапи с коли, в които се движи най-вече по един човек.

Да забрани престоя и паркирането в синя зона на коли , без съответните стикери за тях - по този начин ще се понижи трафикът от и към центъра на града.

Да вкара постоянно миене на улиците и булевардите, в това число в кварталите.

Да вкара механизми за действителен надзор от страна на Столичен инспекторат върху горенето на боклуци.

Да подреди инспекции съгласно възбраната към Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, която не разрешава ППС с позволена оптималната маса до 3.5 и стандарт EURO 3 да влизат в зона " Център " и на товарни коли и строителни машини с позволена оптималната маса над 4 тона в зона " Първа ", които не покриват условията на EURO 4.
 Пореден ден с рисково замърсен въздух в София
Пореден ден с рисково замърсен въздух в София

В " Лозенец ", " Яворов ", " Дружба " и " Витоша " замърсяването е 5 пъти над нормата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР