Общинските съветници от групата на БСП за България в Столичния

...
Общинските съветници от групата на БСП за България в Столичния
Коментари Харесай

Общинските съветници от БСП са против в София да има площад Героите на Украйна

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " в Столичния общински съвет (СОС) се оповестиха в своя позиция срещу концепция в София ще има площад " Героите на Украйна ". Идеята е оповестена от журналиста Найо Тицин нощес в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия.

Тицин обяснил, че площадът към момента не съществува публично, само че ще бъде самостоятелен пред входа на Руското посолство , от бул. " Драган Цанков ", ул. " Никола Мирчев " и две по-малки улици. В петък бил получил увещание от общината и от болшинството в СОС, че решението за основаване на площад " Героите на Украйна " ще бъде гласувано на сесията на 7 април 2022 година

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия са изрично срещу и няма да поддържат " конюнктурното и нелегално основаване и кръщаване на площади в София ".

Те били безпределно сюрпризирани на какво съображение и по каква процедура журналистът Найо Т ицин оповестил, че такова решение сигурно ще бъде взето от Столичния общински съвет и то след няколко дни. Според съветниците от левицата сходно " заричане " жестоко нарушава независимостта на главния орган на локално самоуправление и разрушава неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит спор, а някъде на " мрачно " по неразбираеми процедури.

По думите им, в случай че това стане, решението ще бъде взето в жестоко нарушаване на закона и Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община. Съветниците от Българска социалистическа партия допълват, че според член 2 от наредбата, имената на общинските обекти и паметниците и другите възпоменателни знаци следва да са отдадени на хора, събития и достижения с принос за международното и националното развиване и за развиването на град София.
 Общински консултант предлага София да смени Графа със
Общински консултант предлага София да смени Графа със " Свободна Украйна "

Предложението е в израз на съпричастност с украинския народ

Те настояват, че предлаганото име на бъдещия площад сигурно не събира неоспорим консенсус в обществото, което постанова съществено публично разискване на тематам като допълват, че член 7 от посочената разпоредба изисква предложенията за именуване и преименуване документално да се съгласуват и със съответните общински администрации по местоположение на обекта, в тази ситуация - с кмета и администрацията на регион " Изгрев ". Общинските съветници от левицата декларират, че такова координиране не е налице . По думите им според член 8, ал.1, т. 5 от наредбата при именуване на обектите е належащо опазване на връзката сред наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в региона, а предлаганото име на бъдещия площад изрично не дава отговор на това условие. Нямало и изясненост къде тъкмо и с каква величина ще бъде самостоятелен новият площад. Те питат също дали това ще засегне уличната регулация, за което било належащо осъществяване на процедури по Закона за устройство на територията.

В позицията се показва вяра, че болшинството в СОС ще съблюдава закона и няма да разреши да бъде въвлечено във вземането на " едно противоречиво решение, с ясно изразен политико-популистки темперамент, което сигурно няма да бъде утвърдено от по-голямата част от жителите на София ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР