Общинските съветници от групата на БСП в СОС считаме, че

...
Общинските съветници от групата на БСП в СОС считаме, че
Коментари Харесай

БСП-София: `Да` на RDF горивото, но на площадката в Яна

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС считаме, че интегрираният план за ръководство на отпадъците в София би трябвало да бъде приключен. Изгарянето на модифицирания отпадък в по този начин нареченото RDF гориво обаче не би трябвало да бъде в Топлоелектрическа централа " София ", който се намира в необятния център на столицата.

От финансова позиция неналичието на апаратура за горене на RDF води до огромни загуби за Столична община.

Общата сума на година от извозването до циментовите фабрики, изгарянето и пропуснатите изгоди възлиза на към 50 милиона лв.. Също по този начин Столична община ще би трябвало да връща средства по европейския план, в случай че инсталацията не бъде построена, защото тя е третият, завършващ стадий, от интегрирания план.

След извършени съвещания и разисквания с специалисти ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, сме безапелационни, че такава апаратура би трябвало да бъде построена. Считаме обаче, че мястото, което е несъмнено за това, а точно Топлоелектрическа централа " София ", не е уместно. За него даже към момента няма влезнал в действие Оценка на въздействието върху околната среда. По тази причина считаме, че би трябвало да бъде преосмислена концепцията за място за създаване на инсталацията за изгаряне на RDF. Ние считаме, че тя би трябвало да бъде на площадката край село Яна, местността " Садината ", където е построен заводът за преправяне на битови боклуци. Така ще бъдат съкратени превозите разноски, както и ще бъде предотвратено спомагателното замърсяване на въздуха в София. Извозването на RDF до Топлоелектрическа централа " София " е планувано да става с тежкотоварни камиони, което ще затруднява и без друго натовареното придвижване в столицата, ще разрушава инфраструктурата и ще замърсява в допълнение околната среда.

Нашето предложение е да бъде построен топлопровод, който да свърже завода в местността " Садината " със съществуващата топлопреносна мрежа. По предварителни планове това би коствало към 10 милиона лв.. Единият вид е да бъде създавана топлоенергия, а другият - електрическа сила, която да бъде продавана на свободния пазар. От финансова позиция построяването на топлопровод ще бъде в пъти по-изгодно за Столична община спрямо всекидневното превозване на RDF за горене в Топлоелектрическа централа " София ".

Тъй като към този момент няма одобрена и необятно употребена нова технология и заради обстоятелството, че в Европа има над 300 такива настоящи съоръжения, считаме, че определената технология е единствената допустима към този миг. Задължително изискване обаче е да бъдат обезпечени задоволително качествени филтриращи съоръжения, което предстои и на спомагателен надзор. 

Заемът до 67 милиона евро, който ще бъде употребен за съфинансиране на плана, би трябвало да бъде съотнесен към равнището на дълга на Столична община и по никакъв метод не би трябвало да натоварва " Топлофикация-София " и респективно нейните консуматори.

За страдание, ръководещите в Столична община за следващ път работят непрозрачно и слагат даже нас, общинските съветници, пред приключен факт. Никой от нас няма достъп и не е виждал бизнесплана на плана. Затова ние сме безапелационни, че доста деликатно ще следим изразходването на тези обществени средства, които са планувани за осъществяването на инсталацията!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР