Общинските съветници от ГЕРБ - СДС в София предупредиха, че

...
Общинските съветници от ГЕРБ - СДС в София предупредиха, че
Коментари Харесай

Васил Терзиев и Георги Георгиев в спор за боклука на София

Общинските съветници от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили в София предизвестиха, че градът е изправен пред екологична рецесия поради неприятно ръководство на завода за боклуци. Има риск София да бъде санкционирана, защото заравя стотици хиляди боклуци вместо от тях да се извлекат потребните първични материали. Заравянето на RDF горивото би трябвало да се оползотворява, безапелационни са от ГЕРБ-СДС. Липсват служащи, които ръчно да разделят отпадъците, сигнализира Георги Георгиев:

" Това е голям екологичен проблем, тъй като доста по-бързо ще се запълни депото и, на второ място, голям стопански проблем. Няма никаква логичност да изхарчим хиляди левове от парите на софиянци, да обработим от камионите за отпадък суровината да се трансформира във RDF гориво и в последна сметка да бъде заровено. Дали това е законно. Имаме големи терзания, че не е, по тази причина с сътрудниците през днешния ден подаваме сигнал до Регионалната ревизия по околната среда и водите. Факта, че се заравя чист RDF, го признава и шефът на завода Савов, в това число и във видеата, които сме качили.

На второ място извънредно притеснително е, че няма никаква организация, от 5 месеца, откогато са встъпили в служба сътрудниците за преработването на боклуци приказваме за следното, би трябвало да имат десетки служащи, били са 70 през 2023 година на 24-часова промяна, които да отделят от поточните линии другите подлежащи на преработване материали. Сепариране, това, което се получава в този момент, че имат сред 6 до 8 души на промяна, което значи, че 1 служащ в завода за боклуци към този момент пети месец би трябвало през ръцете му безусловно да минат 70 тона боклуци, от които той да извади метала, стъклото и хартията. Имаме отговорности по контракт с Европейската комисия, което е било изпълнявано през целия интервал на работа на завода от 9,52-процентно сепариране. Обърнахме внимание, че един от бункерите в завода е цялостен на 90%, а другият на 70%. Такава запълняемост до момента не е имало. Това е вследствие на неприятната организация, че няма кой да отделя материалите за преработване, заради което имахме и десетки камиони на опашка пред завода.

Същевременно кметът Васил Терзиев съобщи, че до края на годината единствено 10% от боклука на София ще се депонира в завода за боклуци, а не 90%, както бе при предходното управление. Това е част от оздравяването на завода, в противоположен случай той ще бъде напълнен с боклуци до 28 месеца. 2/3 от RDF - горивото, което се създава от боклука и към този момент е с положително качество, се заравя заради липса на интерес. 
3 милиона лв. ще бъдат спестени от ръчното сепариране на боклука. От 16 на 40 ще бъде повишен броя на служащите, разгласи Терзиев

" Съоръжение с потенциал 21 години, 21 години експлоатационен период ще бъде запълнено за към 9 години. Сами може да извършите сметката какъв брой тъкмо добре ръководен е целият развой по преработване и транспортиране и горене на оборудване с потенциал 21 години, 21 години експлоатационен период ще бъде запълнено за към 9 години. Сами може да извършите сметката какъв брой тъкмо добре ръководен е целия развой по преработване и транспортиране и горене на RDF. 21 години плануван период за 9 години ще бъде привършен, като тук не се включва една дребна детайлност, че през този интервал са били извозвани стотици хиляди тонове отпадък в Долни Богров. Тоест, това не е единствено един проблем. Имаме 2 казуса. Оттам нататък към този момент идват всички други проблеми, с какъв брой се рециклира, разяснява кметът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР