Общинските съветници от БСП в София искат спиране на процедурата

...
Общинските съветници от БСП в София искат спиране на процедурата
Коментари Харесай

Общинските съветници от БСП искат отлагане на продажбата на "Общинска банка"

Общинските съветници от Българска социалистическа партия в София желаят прекъсване на процедурата по продажбата на мажоритарния дял на Столичната община в " Общинска банка ". Мотивът - имало единствено един претендент - лихтенщайнската компания " Новито опортюнитис ", а кметът Йорданка Фадъкова дала обещание да се съблюдава правилото за конкурентно начало при договорката, която бе с начална цена 45.6 млн. лева

Според водача на столичните социалисти Калоян Паргов би трябвало да се вземе юридически вероятното решение - или процедурата би трябвало да бъде прекъсната и оповестена още веднъж, или да се удължи срокът за подаване на предложения. По време на изказване в коридорите на Народното събрание той разгласи, че социалистите по принцип са срещу продажбата на сходен скъп актив.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разгласи, че с дял от 67.6% бъдещият притежател преодолява блокиращата квота и в случай че изиска, ще може да усили капитала на банката, с което да я направи огромна. Заради това и Българска народна банка, и ДАНС трябвало да ревизират и рапортуват кой стои зад въпросната компания.

В отговор на Българска социалистическа партия в коридорите на Народното събрание изказване направи ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ), който напомни, че решението за продажбата на Общинска банка е взето след оздравяването й и с презумпцията, че общината не би трябвало да се занимава с банкова активност. Той сподели още, че процедурата е траяла 60 дни, както изисква закона, само че въпреки че са оповестени разгласи във водещи стопански издания по света, се е явил единствено един претендент.

" Общинският съвет може да вземе решение, че е склонен да се извърши договорката, само че единствената институция, която може да я верифицира, е Българска народна банка ", обясни още Герджиков.

Очаква се такова решение да бъде взето на 21 декември, а социалистите да гласоподават срещу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР