Общинските съветници на Демократична България“ в София се обявиха срещу

...
Общинските съветници на Демократична България“ в София се обявиха срещу
Коментари Харесай

„Демократична България“ е против разширяването на сметището в Долни Богров

Общинските съветници на „ Демократична България “ в София се оповестиха против разширението на потенциала на, тъй че да приема три пъти повече отпадъци. Те поддържат митинга на жителите на кв. Челопечене и Долни Богров за осъществяване на уговорките от.

Съветниците считат, че депото за боклуци е нездравословно за хората и за цялата екосистема в региона. „ Това е история на боклуци, неизпълнени политически обещания, управническа беззащитност, бюрократска надменност и възприятие за безотговорност. И краят й надалеч не се вижда. А всичко трябваше да завърши доста бързо “, разяснява, общински консултант от „ Демократична България “.
 Фандъкова отхвърли, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво Фандъкова отхвърли, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво
„ Манолова е чула част от истината, само че може би не знае, че имаме създаден план за създаване на апаратура, с потребление на РД...

Вятърът в Челопечене и околните квартали на София всекидневно разнася нетърпима миризма от основаното през 2012 година хранилище за боклуци в Долни Богров. То трябваше да бъде закрито три години, откакто стартира работа заводът за механично-биологично отнасяне (МБТ) на боклуци. Сметището трябваше да се трансформира в парк с 80 000 дървета. Вместо тях жителите на квартала получиха почти толкоз тона боклуци в допълнение.

Сега Столична община желае да прокара капиталово предложение за увеличението на потенциала на депото и вместо 54 000 тона боклуци годишно, да може да приема 146 000 тона годишно.

„ Това е следващото доказателство за цялостната некадърност на Столична община да се оправи с ръководството на отпадъците в града. Целият модел на ръководство на отпадъците в София е циничен “, се споделя в заявления на съветниците.

Един от главните проблеми е, че заводът за МБТ вместо да преработва, създава боклуци. Те са доста повече, в сравнение с е съгласно комплексното му позволение. Трупането на тези спомагателни количества Столична община се пробва да узакони с капиталовото си предложение. Девет години по-късно след откриването на завода размерът на сметището в Долни Богров от дълго време е надвишен.
 Фандъкова отхвърли, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво Фандъкова отхвърли, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво
„ Манолова е чула част от истината, само че може би не знае, че имаме създаден план за създаване на апаратура, с потребление на РД...

Съветниците откриват в капиталовото предложение редица погрешни изказвания. Сметището е в рискова непосредственост до жителите на Челопечене и не се намира „ на разстояние 1,2 км от най-близките обитаеми места “, както се твърди. Спортното игрище е на не повече от 700 м от терена, а публичният парк на квартала – на 650 м. Граничи с обработваеми аграрни земи, които се употребяват най-вече за рандеман на селскостопанска продукция за персонална консумация.

Допуснати са пропуски за положението на незадълбочено течащите и на подпочвените води. Река Лесновска е на разстояние единствено 50 м, а в непосредствена непосредственост са новоизградени санитарно-охранителни зони към тръбни кладенци.

В плана на Столична община се показва, че няма да има смяна на инсталацията за изгаряне на биогаз, само че приемането на в пъти по-голямо количество боклук неизбежно ще наложи такава смяна.

„ Ние от „ Демократична България “ работим за създаване на модерна системата за сметосъбиране и оползотворяване на боклуци на база на правилата излизане на отпадъците от анонимност, разделно събиране при източника и „ замърсителят заплаща “, се споделя в мнението на съветниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР