Общинските съвети получиха правото да създават звена от служители, които

...
Общинските съвети получиха правото да създават звена от служители, които
Коментари Харесай

И общински служители ще могат да задържат граждани за нарушения

Общинските препоръки получиха правото да основават звена от чиновници, които ще могат да ревизират и даже да задържат жители, в случай че нарушават публичния ред или повреждат общинско имущество. Това стана допустимо с промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, препоръчани от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, които Народното събрание утвърди на първо четене в сряда.

Вносителите се стимулират, че издръжката на общински служители на реда се е оказала прекомерно скъпа и до момента едвам 9 общини с положителни финансови благоприятни условия разполагали с такива звена. Частните охранителни компании не били опция, защото цената на услугите им била висока, а качеството им - ниско. Затова се предлага на общините да се разреши да наемат чиновници, на които да се предоставят правомощия, близки до полицейските. Те ще могат да ревизират документите за идентичност на жители, за които решат, че нарушават актове на кмета или на общинския съвет. Ако сметнат, че за дадени лица „ има данни или основателни догатки, че ще извършат нарушаване на публичния ред, на актовете на общинския съвет и на кмета “, могат да им сформират сигнален протокол. Позволено им е да привикват документално жители да се явят в служебните им пространства, „ когато това е належащо за осъществяване на избраните им пълномощия “. Ще им бъде позволено даже да задържат жители при редица хипотетични условия: в случай че ги заловен да правят нарушаване или да повреждат общинско имущество; в случай че с държанието си нарушават публичния ред или излагат своя живот или живота на другите на очевидна заплаха. Задържането може да продължи до идването на полицията.

Новите чиновници ще носят униформи с отличителните знаци на своите общини. За образованието им се планува основаването на специфична стратегия от Министерство на вътрешните работи.  Звената, в които ще работят, ще бъдат на директно послушание на кметовете в съгласуваност с локалните структури на вътрешното министерство.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

От Българска социалистическа партия предизвестиха, че концепцията на ръководещите основава предпоставки за пораждане на силови структури под персоналното предписание на кметовете, които те могат да употребяват за репресии. " Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков по какъв начин би привел в осъществяване този закон ", риторично попита соцдепутатът Красимир Янков. И уточни, че се основава опция кметовете да се слагат над закона, тъй като техни чиновници не биха посмели да ги глобяват за нарушавания, като да вземем за пример погрешно паркиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР