Общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол

...
Общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол
Коментари Харесай

Общински служители ще могат да глобяват, арестуват и заснемат, предвижда законопроект

Общинските препоръки и кметовете да основават лични звена за надзор на публичния ред и лични системи за видеонаблюдение. Това оферират депутати на ГЕРБ и " Обединени патриоти " в план за изменение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Така локалната власт би получила права, които сега има единствено полицията, осведоми в днешния си брой в. " Сега ".

" Създадената през 2009 година опция общините да основат звена " Общинска полиция " се оказа с лимитирана употреба заради високата цена на издръжката на един служител на реда. Поради това все още от тази опция са се възползвали едвам 9 общини - столицата, някои регионални градове и други общини с по-добри финансови благоприятни условия ", стимулират се вносителите.

Затова оферират на локалните администрации да се позволи " да си основават звена за надзор по осъществяването на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на публичния ред, общинското имущество, организацията на придвижването в обитаемоте места ". На процедура това ще са общински чиновници, а не като общинските полиции, които са чиновници на Министерство на вътрешните работи.

На чиновниците в общинските звена за сигурност ще се даде право да изискват документ за идентичност при установено нарушаване и да задържат до идването на полицията, в случай че нарушителят бъде заловен на място да поврежда общинско имущество, да нарушава публичния ред или разпоредбите за придвижване. Това значи, че

в столицата на контрольорите в градския превоз ще се позволи да задържат хора

до идването на чиновници на Министерство на вътрешните работи. " Служителите на тези звена ще подкрепят цялостната контролна и административно-наказателна активност на общината, опазването на собствеността и реда. Новите пълномощия няма да доведат до в допълнение натоварване на общинските администрации, надлежно на бюджетите им ", стимулират се вносителите. В общия случай тези действия ще се правят, както и до момента, от съществуващите общински звена за надзор - инспекторати, общински предприятия - да вземем за пример за надзор по паркирането ", написа още в претекстовете.

Служителите ще носят униформи и отличителни знаци, утвърдени от съответния кмет. В период до три месеца от назначението им те ще минават и курс по специфична стратегия, направена от Министерство на вътрешните работи. Контролиращите от локалната администрация ще могат да сформират протоколи за предизвестие и да връчват наставления.

Управляващото болшинство предлага общините да построяват и употребяват свои средства и системи за наблюдаване, въз основа на които кметовете ще глобяват с електронен фиш. Чрез предлаганите промени в Закона за локалното самоуправление се вкарва изменение и в Закона за придвижване по пътищата. Според него общините ще имат право да употребяват за определяне на нарушавания на разпоредбите за придвижване автоматизирани механически средства и системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушаването и регистрационния номер на МПС-то.

Според вносителите на плана препоръчаните ограничения ще доведат до увеличение на приходите от наложени санкции и до понижаване на пътнотранспортните катастрофи. В момента единствено от Пътната полиция имат право да санкционират с електронен фиш след снимане с камера.

Промените основават правна опция, а не са обвързване, прецизират вносителите. Заявено е още, че новите текстове не лишават правото на общините, които желаят и имат нужния запас, да основат и употребяват общинска полиция според Закона за Министерство на вътрешните работи.

Наскоро бе призната и друга сходна смяна - в Закона за частната охранителна активност. Управляващите дадоха опция на кметовете да подписват контракти с частни охранителни компании, които да пазят цялото обитаемо място. До този миг можеха да се подписват обособени контракти за защита на учебни заведения, паркове, водоеми, общински здания и други, а в този момент се вкара опцията за защита на цели обитаеми места. Въпреки митингите на опозицията и бизнеса държавното управление и ГЕРБ постановиха измененията. Измененията бяха изпратени на Конституционния съд и от президента Румен Радев, и от основния прокурор Сотир Цацаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР