Общинските приходи са намалели с повече от 40% само за

...
Общинските приходи са намалели с повече от 40% само за
Коментари Харесай

COVID-19 удари сериозно българските общини, приходите са рязко надолу

Общинските доходи са намалели с повече от 40% единствено за интервала март - април 2020 година Това сочат данните от изследване измежду общините, извършено от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), за трендовете и степента на отражение на рецесията с Коронавирус - 19 върху общинските бюджети.

Обект на проучването са отчетните данни за личните доходи на общините, както и направените разноски за интервала, в наточвам число и непредвидените, свързани с въведените противоепидемични ограничения. Проучването обгръща интервала 01 март – 30 април 2020 година и прави параленост на данните по отношение на същия интервал на 2019 година

Избраният метод за разбор значително се разграничава с метода за оценка на осъществяването на личните доходи на общините, прилаган от Министерство на финансите, чийто прочит на данните, с струпване от 1 януари до 30 април е оповестен на уеб страницата на ведомството.

В изследването на НСОРБ се включиха 82% от общините или 217 от 265.

На базата на предоставените данни, са изследвани и промените за 2020, по отношение на миналата година в: разяснения годишен проект към края на м. февруари и надлежно към края на месец април; доклада за личните доходи и разноските за локални действия и дофинансирането към същите отчетни интервали, както и спомагателна информация за оценките на предстоящото им осъществяване към края на м. май 2020, по отношение на регистрираните към същата дата на предходната година. На общините бе предоставена опция да систематизират и остойностят спомагателните (нови и непланирани) разноски, направени по отношение на оповестеното изключително състояние.

В него се открояват следните съществени трендове:

Постъпленията от лични доходи на общините за интервала 1 март – 31 април 2020 година понижават по отношение на същия интервал на миналата година с 41%, като при данъчните доходи този срив е с 45%. Това понижение на постъпленията е съвсем на половина, по отношение на регистрираните лични доходи за същия двумесечен интервал на миналата година, като най-засегнати са огромните общини – регионални центрове, при които този спад е приблизително с 44-46%.

При потребление на най-популярния метод за оценка на осъществяването - с струпване от началото на годината към избрана дата, който ползва МФ, процентът на понижение на постъпленията от лични доходи на общините в края на м. април е 24% спад.

„ Загубите “ на лични доходи за интервала март-април 2020 година, по отношение на същия интервал на миналата година, са надвишават 159 млн. лева Прогнозираното стесняване на плануваните годишни приходи е с 11%. Според експертни оценки към края на м. май т.г. тези „ загуби” се чака да надвишават 200 млн. лева

Поради неналичието на прогнозируемост в използването на противоепидемичните ограничения е невероятно разноските да бъдат лимитирани със същите темпове, с каквито понижават постъпленията, общините съумяват да лимитират разноските си към края на м. април 2020 година, по отношение на същия интервал на 2019 година, едвам с 44 млн. лева Съкращаване на разноските за локални действия и понижаване размера на дофинансиране към м. май не се чака, а в противен случай – прогнозите са за растеж на разноските с над 242 млн.лв., по отношение на същия интервал на миналата година (март-май).

Общините поставят големи старания на локално равнище, с цел да запазят заетостта в общинските предприятия, сдружения и действия, чието действие по справедливи аргументи бе прекратено,, надлежно - опциите да генерират доходи.

В осъществяване на рекомендациите на здравните управляващи общините разходват към 0.4% от постъпленията от лични доходи за осъществяването на противоепидемични ограничения. Разходите за тези нови и непланирани действия за м. март и април 2020 надвишават 6 млн. лева, а към края на м. юни се чака да доближат 18 млн. лева

Данните демонстрират отчетлива наклонност на образуване на дълготраен недостиг по общинските бюджети вследствие на въведеното изключително състояние и наложените ограничавания за ограничение разпространяването на болестта с ковид, който към края на м. май се чака да надвиши 77 млн. лева

Имайки поради общата обстановка в страната и забавянето на стопанската система, вероятността за превъзмогването на този недостиг в кратковременен интервал (до края на годината) е минимална.

Вижте кои са четирите цели за икономическо развиване на България

Очакванията, че забележителна част от отговорностите за локалните налози ще бъдат събрани до края на м. юни също са прекомерно оптимистични. По този мотив стои и въпросът с даването на полагащата се според чл.45, алинея 2 от ЗПФ финансова отплата за понижението в личните доходи на общините, когато то произтича от провеждането на държавна политика, като са нужни и други спомагателни ограничения за поддръжка на общините.

Прилагането на процентно редуциране на разноски в бюджетната сфера би провокирало всеобщи съкращения на работещите в най-засегнатите от рецесията общински предприятия и действия и би довело до доста натоварване на държавния бюджет с компенсации за безработица. Заетите в локални действия и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от личните доходи на общините.

Не на последно място както жителите в общините, по този начин и локалният бизнес чакат да не бъдат ограничавани или лишавани от предоставяните до в този момент обществени услуги, т.е. належащо е да се запазят размерът и качеството на тези услуги в спешната и следкризисната обстановка.

Цялото изследване може да видите тук
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР