Общинските намерения за масовото бутане на незаконни къщи в ромската

...
Общинските намерения за масовото бутане на незаконни къщи в ромската
Коментари Харесай

Циганският гений няма равен: 4-годишна строила къщата си, моли да ѝ я запазят

Общинските планове за всеобщото побутване на противозаконни къщи в ромската махала на Кърнаре срещнаха отпор измежду локалното население. Десетки тъжби са подадени против заповедите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за премахването на постройките, написа Trafficnews.bg.

В някои от преписките съдът открива, че ромка моли за опазване на къщата ѝ, като се стимулира, че я е строила през 1998, когато обаче става известно е била... едвам на 4 години. В други тъжби се навеждат неуместни изказвания, че земята /под къщата, която е общинска собственост/ е добита от ромите, претендиращи права върху парцела, по отминалост.

При трети парадоксът акселерира в опити къщите да бъдат непокътнати на база експлицитната законова отбрана за "единствено жилище на фамилията ". Въпросните фамилии обаче пропущат "маловажния " факт, че подават сходни тъжби за най-малко 3 парцела, като очевидно съгласно тях всяка от къщите е единствена за семейството.

Към момента всички сходни тъжби за отхвърлени от Административния съд в Пловдив и следва да се пристъпи към дейности по побутване на противозаконните постройки, в случай че определенията на съда не бъдат обжалвани на касационна инстанция.

Кметът Кабаиванов изрично уточни, че няма да има приемливост и законът би трябвало да се съблюдава на равно от всички етноси. Той разгласи, че има издадени 52 заповеди за унищожаване на противозаконни къщи в Кърнаре и още 18 за град Баня.

"Няма значение кои са жителите - роми, българи или турци. Ние не ги разделяме. Законът е за всички, с цел да се съблюдава. Незаконното строителство си е нелегално без оглед от кого е осъществено и от кого се употребява ", уточни изрично Кабаиванов.

Общината към този момент е възнамерявала и политика, с която да помогне на тези, които желаят да бъдат легални. Готви се промяна на статута на 14-15 декара общинска земеделска земя, която ще бъде пусната на търг с отстъпено право на градеж.

"Всеки, който желае да живее законно, ще бъде поканен да си купи част от земята. След това да си заплати за план и да строи. Всичко ще бъде легално ", уточни Кабаиванов.

Той изясни, че сходен ход към този момент е предприеман в Баня, където през 2006 година е отдадена общинска земя по същата скица против символичните 2 лв. и 50 стотинки за кв./м.

"За страдание тогава единствено няколко фамилии си купиха. Но тези времена свършват, който желае да живее законно, ще си купи, заплати и ще си изкара всички нужни документи за градеж ", безапелационен е кметът на община Карлово.

На въпрос какви други ограничения се вземат против зачестилите престъпни прояви на жителите на ромска махала в Кърнаре, Кабаиванов обявни, че взаимно с Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата се работи интензивно за стягане на контрола и дисциплината в размирните региони.

"Екипи на Министерство на вътрешните работи ревизират за противозаконни каруци, носене на хладно оръжие, техническа редовност на колите, дееспособност на водачите. Освен това планираме откриването на два нови полицейски приемно в Розино и Баня, с цел да може да има непрекъснат надзор ", уточни Кабаиванов.

Той обаче уточни, че желанието му е да се открие районно полицейски ръководство на територията на Розино, с цел да може да има непрекъснат 24-часово полицейско наличие от Розино до Сопот. Кабаиванов акцентира, че ще продължи да упорства за разкриването на Министерство на вътрешните работи звеното, защото по този начин сигурността на популацията в общината ще бъде доста по-висока.

Припомняме, че зачестилите спорове в ромската махала провокираха необятна социална реакция и митинги. Само преди няколко седмици в гетото имаше нов всеобщ пердах, който завръши с 44 души в ареста, но бързо бяха освободени 40 от тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР