Общинските администрации в Шуменска и Търговищка област трябва да предприемат

...
Общинските администрации в Шуменска и Търговищка област трябва да предприемат
Коментари Харесай

РИОСВ-Шумен с призив за опазване на диворастящите растения

Общинските администрации в Шуменска и Търговищка област би трябвало да подхващат дейности за недопускане на продажба на диворастящи и застрашени растения, както и да извършат периодически инспекции по пазарите през пролетните месеци, изключително към пролетните и църковните празници.

Препоръки за усилване на контрола са дадени и на Североизточното държавно дружество и на Дирекцията на естествен парк "Шуменско плато ". Това оповестиха от пресцентъра на Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен.

От там прецизират, че задачата е да не се допусне търговия с растения под ограничаващ режим на прилагане, на зеленина от типове с лимитирано разпространяване в природата, както и на луковици, коренища и туфи за засаждане.

Сред застрашените и предпазени диворастящи типове са снежно кокиче, пролетна циклама, оливиеров минзухар, иглика, битински синчец, горска теменуга, кукуряк и божур.

Съгласно Закона за биологичното многообразие, в случай че бъде открито нарушаване, физическите лица се санкционират с санкция от 100 до 5000 лева, а за юридическите и едноличните търговци глобата е от 500 до 10 000 лева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР