Общински съветници от Бургас внесоха докладна записка по повод приемане

...
Общински съветници от Бургас внесоха докладна записка по повод приемане
Коментари Харесай

Общински съветници от Бургас настояват за повече права при поставяне на паметни знаци

Общински съветници от Бургас внесоха докладна бележка във връзка приемане на нов Правилник за реда за създаване , слагане, пренасяне и унищожаване на монументи, паметници, паметни плочи и други на територията на община Бургас.
Документът е подписан от Георги Дракалиев, арх. Петър Статев, Красимира Маркович, Георги Маринчев, Юлиан Георгиев, Николай Стоянов и Станимир Апостолов.
Actualno.com беседва с Георги Дракалиев, който е един от вносителите на докладната: “ Правилникът касае процедури, които са пропуснати от досегашния. В него имаше някои ненужно заложени условия, които затормозяваха построяването на монументи и най-много слагането на паметни плочи, които бяха приравнени към паметници и монументи. Това опонира на логиката, те би трябвало да бъдат доста по-лесно разрешавани. Този устав, който предлагаме добавя остарелия, облекчава някои процедури, дава повече пълномощия на общинските съветници. В него не сме имали някаква политика, когато сме го подготвяли с сътрудниците. Така или другояче всички разпоредби за сходен вид монументи би трябвало да бъдат съобразени с условията на Закона за устройство на територията, за културното завещание и за военните монументи “.

Според съветниците в този момент настоящият устав е повърхностен, съдържа непотребни условия, неточни процедури и лимитира пълномощия на общинските съветници.
В докладната се споделя: „ Действащият Правилник лишава общинските съветници от пълномощия, които имат по ЗМСМА, като не им дава право да вършат оферти до Общински съвет, освен във връзка с монументи, а даже и за слагане на една елементарна паметна плоча. Такова право е обещано на кмета на общината, селски кметове, Неправителствени организации с подписка от най-малко 1000 души и на ръководители на групи общински съветници. Това значи, че кмет на село с 400 поданици има това право, а общински съветници, представляващи по 1000 гласоподаватели го нямат. Дори и 45 от общинските съветници дружно да изискат нещо, обвързвано с монумент или паметна плоча, те нямат право да го предложат на Общинския съвет, в случай че най-малко един от тях не е ръководител на група “.
Тези и още ограничавания са причина за предложенията на съветниците за нов устав. Те оферират локалният парламент да одобри новия устав и по този начин да се улесни осъществяването на процедурите по взимане на решения и реализацията им, да се облекчат условията при слагане на паметни плочи, да се възстановят отнети пълномощия на общинските съветници и да се регламентира решаването на проблеми, за които не е очакван ред.
Съветниците вършат предложение и във връзка с финансовите и други средства, които са нужни за използването в деяние на новата разпоредба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР