Общински съвет (ОбС) - Мездра потвърди свое Решение №103/ 28.05.2020

...
Общински съвет (ОбС) - Мездра потвърди свое Решение №103/ 28.05.2020
Коментари Харесай

Общински съвет - Мездра потвърди своето решение училището в Моравица да не бъде закривано

Общински съвет (ОбС) - Мездра удостовери свое Решение №103/ 28.05.2020 година, с което не даде единодушие да бъде закрито ОУ „ Васил Кънчов “ - Моравица, считано от 1 септември, каквото предложение направи Регионално ръководство на образованието - Враца. Решението бе върнато за ново разискване от регионалния шеф Малина Николова с претекста, че то е незаконосъобразно, защото цитираното в него правно съображение е общо и не дава опция да се направи състоятелен извод за аргументите, обосноваващи приемането му.
Новото решение е стимулирано по следния метод: „ Ролята и съществена задача на общинското управление и на Общински съвет - Мездра е точно в посока запазване на мрежата от учебните заведения, дейно и рационално прилагане на материалната база и обезпечаване на опция за придобиване на приблизително обучение в община Мездра, без разтърсвания и катаклизми, които могат да окажат извънредно отрицателно въздействие върху развиването на общината като цяло.
Училище „ Васил Кънчов “ в село Моравица разполага с доста добра материална база и квалифицирани преподаватели. Запазват се работните им места. Община Мездра поема ангажимент при нужда да дофинансира образуваните маломерни паралелки от бюджета си. “
Общински съвет позволи на Община Мездра да кандидатства пред Министерство на финансите за разпределяне на безлихвен заем от централния бюджет в размер на 976 000 лева, със период за погасяване - 25.12.2021 година Средствата ще бъдат изразходвани за дефинитивно привършване на четири плана по Оперативна програма „ Региони в напредък “ - три за саниране на жилищни здания и един за създаване на Център за социална поддръжка и на Дневен център за поддръжка на деца с увреждания на техните фамилии, както и за обикновено действие на звената на бюджетна прехрана, финансирани със лични доходи и за погасяване на просрочени отговорности.
Кметът на Мездра беше акредитиран да подпише четири записи на заповед, платими на предявяване в интерес на Държавна фирма „ Земеделие “ в размер на общо към 3 270 000 лева (с ДДС) за застраховане на 100% от декларирания размер на предплатено заплащане по контракти за даване на безплатна финансова помощ от Програма за развиване на селските региони за план „ Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и уреди в агломерации с под 2000 е. ж. на територията на община Мездра “ и за план за създаване на мултифункционално спортно игрище в село Долна Кремена.
Приети бяха Годишен проект за прилагане на дървесина от общински горски територии за 2020 година и Наредба за поощряване на вложенията с общинско значение и за реда за издаване на документ за инвестиция клас В.
Общински съвет даде единодушие Община Мездра да кандидатства пред Фонд „ Социална протекция “ към Министерство на труда и обществената политика за разпределяне на финансови средства по Целева стратегия за подкрепяне просветителния развой на децата и младежите, настанени в обществени услуги, делегирана от страната активност от резидентен вид и домове за деца, лишени от родителска грижа от I до XII клас.
Кметът Иван Аспарухов бе акредитиран да съставлява Община Мездра на идното изключително Общо заседание на „ Нови сили “ ООД - София, в което сдружение Общината има миноритарен дял от 10%, и по какъв начин да гласоподава по точките, включени в дневен ред.
Общински съвет се съгласи да бъдат ремонтирани и възобновени две чешми в землището на с. Очиндол в границите на изпълняван от Дирекция на Природен парк „ Врачански Балкан “ план, обвързван с възстановяване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания на територията на парка, финансиран от Оперативна програма „ Околна среда “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР