Общински съвет към община Родопи отхвърли с голямо мнозинство предложението

...
Общински съвет към община Родопи отхвърли с голямо мнозинство предложението
Коментари Харесай

Община “Родопи“ каза “не“ на референдума за отделяне на Белащица

Общински съвет към община " Родопи " отхвърли с огромно болшинство предлагането за осъществяване на локален референдум за присъединение на село Белащица към прилежащата община " Пловдив ". 24 от 27 души стопираха точка втора от дневния ред, гласувана по член 28 от закона за административно-териториално устройство. Един бе срещу отменяне на предлагането и двама се въздържаха.
Прочетете още
В момента топката е в ръцете на регионалния шеф Ангел Стоев, който в двуседмичен период следва да ревизира законосъобразността на настояването и решенията на общинските препоръки – този на община " Родопи " и този на Община " Пловдив ".

След гласуването представители на инициативния комитет, които участваха на днешната сесия напуснаха залата в символ на митинг.

„ Искаме референдум, а не смяна на границата на Белащица. Това е следващата измама в община Родопи, която обърна тил на жителите на Белащица. Тази борба продължава ”, закани се Павел Гинишев, който съобщи изрично, че ще търсят правата си по правосъден ред.

Кметът на община Родопи, който не присъстваше на сесията даде коментар за TrafficNews , в който съобщи, че отхвърлянето на предлагането за осъществяване на референдум е един „ напълно естествен ” излаз от обстановката.

„ Самите поданици на Белащица не желаят това обособяване. Това е предпочитание на една група хора, които за жалост преследват други цели ”, съобщи Павел Михайлов. Той е безапелационен, че подписката импортирана от инициативния комитет като съображение за осъществяване на референдум е незаконосъобразна.

Открити са нередности по повод формата й и над 200 от подписите са манипулирани. В тази връзка обшина " Родопи " ще сезира прокуратурата, като способния орган, който да даде мнение по отношение на лигитимноста и законността на подписката.

„ Много се радваме, че от инициативния комитет ще  преследват правата си в съда, тъй като точно там ще стане ясно дали и кой прави законови нарушавания ”, заключи кметът на община Родопи.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР