Общински съвет - Благоевград не прие предложението за създаване на

...
Общински съвет - Благоевград не прие предложението за създаване на
Коментари Харесай

Съветниците отхвърлиха искане на БСП. Кметът: Площадът е символ на Благоевград

Общински съвет - Благоевград не одобри предлагането за основаване на краткотрайна комисия за проучване и надзор върху осъществяването на реорганизация на площадното, подплощадното и фонтаните, художествено осветяване в централна градска част, сред постройките на Общинска администрация - Благоевград, РЗИ, постройката на АУБ и хотел " Ален мак ", направено от групата на Българска социалистическа партия.
След извършени диспути, 12 от локалните парламентаристи гласоподаваха " за ", 14 " срещу ", а 4 " въздържал " се. Общинските съветници, които желаеха краткотрайна комисия, макар неналичието на обосновка за нуждата от такава, бяха Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска, Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Бечаанова - Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Албина Анева - Томова, Цвета Рангелова, Валери Смиленов и Злата Ризова.

Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов бе безапелационен, че поддържа сходно предложение, когато краткотрайната комисия касае проблематични планове, в прорез с условията на Управляващия орган, които подлежат на наказания. За образец уточни планове, осъществени преди 2011 година, за които Общината е глобена в размер на близо 10 млн. лв.. " Тези пари би трябвало да ги платим всички ние ", съобщи кметът Камбитов

Той добави, че за плановете, които Община Благоевград извършва последните шест години, няма никакви наложени финансови корекции.

" Разбирам положителните планове. По Оперативните стратегии има ред, по който се дава информация и това се случва след категорично единодушие на Управляващия орган. Всички осъществени планове по Оперативна програма след 2012 година, са тествани от Управляващ орган, от ОСЕС, от всички контролни органи и Община Благоевград няма никакви корекции. В момента, по въпросния план, който е част от Оперативна програма “Регионално развитие”, Община Благоевград е една от първенците в страната. На никой не е отказана каквато и да било информация. Не е проблем на всяка сесия, ние да даваме подробна информация по какъв начин вървят плановете, има ли проблеми и така нататък

Площадът е знак на Благоевград и не инцидентно планът е съгласуван и се припокрива напълно с художествения и архитектурен комплекс, подобен, какъвто го е направил почетния жител на Благоевград - арх. Баров ", разяснява кметът Камбитов.

Той акцентира и на качеството на материалите, които ще бъдат положени при ремонтните действия. " Относно качеството, контролът е доста непоколебим. Здравите плочи, които в този момент се вадят от площада, се опаковат и се предават на " Биострой " с приемо-предавателен протокол. Направено е проучване на централна градска част и там, където има опция, счупените плочки ще се подменят със здравите. Площадът е юридически преди 30 години, а това е доста време. Абсолютно всичко е амортизирано. Под плочата на площада има подземни пространства. Всичко тече, всичко е компрометирано. Относно уличните осветителни тела - тези, които се постанова ще бъдат сменени, останалите ще бъдат отремонтирани. Отново наблягам, всичко е съобразено с архитектурното и художествено решение. На местата, по които минават товарните коли, ще бъде направено двойно подсилване ", разяснява още кметът Камбитов.

Председателят на Общински съвет Благоевград също не поддържа настояването на Българска социалистическа партия за основаване на краткотрайна комисия. " Самото искане основава в обществото усещане, че има нещо неправилно. В същото време, планът е минал през всички комисии и по направените процедури няма от нито един способен орган каквито и де е било забележки. Въпросът е за какво се постанова тази комисия? Ако Общински съвет прави такива комисии, мисля че е правилно да напомня, че се задължихме за много дълъг интервал от време, да плащаме едни остарели наказания по остарели планове. Защо не създадохме тогава такава комисия? Когато има действителни сигнали за некачествено осъществяване, ще създадем такава комисия. В момента приказваме хипотетично ", разяснява Радослав Тасков.

По време на сесията бяха гласувани общо 33 точки.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР